| < Styczeń 2008 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
01. Veg Cooking ;)
02. Cooking (blogi)
03. Cooking
04. Różne Wege
05. Czytam :)
06. Zlinkowali mnie :)
07. Oszczędzaj!
08. OkołoNaukowe
09. Warszawa
10. Moje
Tagi




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Kategorie: Wszystkie | Inne | Obiad | Okazje | Osobiste | Przekąski | Różne | Słodkie | VeganMoFo | W terenie | Śniadanie
RSS
czwartek, 31 stycznia 2008

Pączki okazały się (delikatnie mówiąc) porażką. Być może proces technologiczny wymaga poprawek ;)  - może dodałam za dużo drożdży, albo za mało mąki, albo olej był za zimny - tak czy inaczej - ciasto wyrosło ładnie ale wchłonęlo tyle tłuszczu, że nawet po odciekaniu przez noc, po wygryźnięciu ;) olej wyciekał... bleee ;))

 

wtorek, 29 stycznia 2008

P12801651

  • 3 szklanki ugotowanego makaronu
  • ¾ szklanki miękkiego tofu
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki grubo zmielonego świeżego pieprzu
  • 2-3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów w oliwie
  • ewentualnie sól

W czasie gotowania makaronu na patelni przysmażyć posiekaną cebulę. Przygotować sos - zmiksować tofu, oliwę (lub inny olej), płatki drożdżowe i przyprawy na gładką, kremową masę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewać małymi porcjami mleko sojowe lub wodę. Ugotowany makaron i sos przełożyć na patelnię z przygotowaną wcześniej cebulą. Dodać pokrojone suszone pomidory i podgrzewać około 3 minut.

2 lub małe 3 porcje

Uwagi

3 szklanki ugotowanego makaronu to około 1½ suchego.

Jeżeli tofu jest bardzo miękkie (najlepiej "jedwabne"), może nie być potrzeby dodawania mleka lub wody. Oliwę można zastapić innym olejem, lub z niego zrezygnować, zależnie od konsystencji tofu.

Na zdjęciu makaron razowy.

 

P12801581

sobota, 26 stycznia 2008

P12001081

Przepis tutaj:

theppk.com - Chocolate Banana Cupcakes [ang]

  • ¾ szklanki cukru
  • 5 łyżek miękkiej margaryny – używam 5 łyżek oleju*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 banan, rozgnieciony widelcem
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki kakao do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki mleka sojowego

W dużej misce wymieszać, do otrzymania kremowej konsystencji, cukier z olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać rozgniecionego banan i jeszcze raz wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodawać sypkie składniki do suchych w trzech partiach, pomiędzy nimi dolewając mleko sojowe.

Piec 20 minut w 180°C.

Uwagi

Banan powinien być trochę przejrzały, wtedy łatwiej go rozgnieść, i chyba też jest trochę słodszy.

P12201121

Moim zdaniem, babeczki smakują najlepiej gdy są nieco czerstwe, tak po 3 dniach, z dżemem z czerwonych owoców (malin, wiśni, truskawek...).

środa, 23 stycznia 2008

P11600921

  • 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka kalafiora podzielonego na małe części
  • 1 szklanka fasolki szparagowej
  • po 1/2 szklanki marchewki i zielonego groszku lub 3/4 mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • 1+1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1+1/2 łyżeczki ostrego curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • woda

Wypłukać dobrze soczewicę, wsypać do garnka, zalać wodą i gotować. Po około 20 minutach, kiedy soczewica będzie prawie ugotowana dorzucić przygotowane warzywa (mogą być mrożone) i pokrojony imbir, ewentualnie uzupełnić wodę. Na suchą patelnię wsypać przyprawy (poza solą) i podgrzewać przez chwilę. Do uprażonych przypraw dolewamy zawartość puszki pomidorów, dobrze mieszamy, przelewamy całość do garnka z soczewicą, solimy i gotujemy, aż warzywa zmiękną, lub odparuje cały zbędny płyn.

4-6 porcji

Uwagi

To przepis na bardzo szybkie curry, z tego co jest pod ręką - można użyć warzyw z mrożonki, dodać cebulę lub inne warzywa, cynamon a na koniec mleko kokosowe.

A cały obiad wyglądał tak:

P11600941

(Tak, to ta nieszczęsna kapusta pekińska...

No i były jeszcze babeczki ;) ale o tym później ;)

 

wtorek, 22 stycznia 2008

Prawie z tych samych składników co wczoraj ;)

P11600871

  • 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
  • pół szklanki miąższu mandarynki
  • 1 pokrojone w kostkę czerwone mango
  • 2 łyżeczki pokruszonych orzechów ziemnych (nie solonych)
  • 1 cm długości fragment świeżego imbiru, posiekany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Na patelni (bez tłuszczu - można użyć soku lub wody) podsmażyć pokrojone mango z imbirem, kiedy zrobi się miększe dodać posiekaną kapustę i mandarynki. Dodać sok, cukier i przyprawy, smażyć jeszcze około 5 minut. Przed podaniem dobrze wymieszać z olejem sezamowym, posypać pokruszonymi orzeszkami. Podawać gorące.

1 porcja samodzielna, 2 jako dodatek do obiadu

Uwagi

 

Sok pomarańczowy można zastąpić sokiem jabłkowym, z innych cytrusów, wodą, lub pominąć. Podobnie z przyprawami - można użyć cynamonu, kardamonu lub innych, a z ckru zrezygnować.

Krótki filmik prezentujący przygotowanie (w skrócie obieranie ;) mango:

 

 

 

poniedziałek, 21 stycznia 2008

Kapusta pekińska to prawdopodobnie najbardziej znienawidzone przeze mnie warzywo. Niestety jedną dostałam (jak wiele innych artykułów spożywczych ostatnio), nie za bardzo miałam komu oddać, zjadłam.

P11500871

  • 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1/2 szklanki miąższu mandarynki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki soku pomarańczowego

Mandarynki obrać i usunąć błony, miąższ podzielić na mniejsze fragmenty, wymieszać w naczyniu z posiekaną kapustą. Z pozostałych składników przygotować sos, mieszając je z sokiem pomarańczowym. Dobrze rozprowadzić sos z warzywami.

1 porcja

Uwagi

Zamiast soku pomarańczowego można użyć jabłkowego lub mandarynkowego, rozcieńczonego octu jabłkowego, lub po prostu z soku zrezygnować.

Na śniadanie - do musli. Z musztardą, ale można jej dodać znacznie mniej lub wybrać łagodniejszą.

 

 

sobota, 19 stycznia 2008

P11900951

Przepis tutaj:

Recipezaar - Vegan Crepes

Uwagi

Z podanych proporcji wyszło 8 (a nie 16) naleśników o średnicy ok. 19 cm.

Po wyjęciu z lodówki dodałam do ciasta 125 ml wody.

Niestety patelnię trzeba natłuszczać przed każdym naleśnikiem bo inaczej... "kruche" to bardzo eufemistyczne określenie, ale już usmażone są bardzo trwałe w formie ;).

Uwaga: kategoria śniadanie chyba może być myląca - przygotowanie trwa około 10-15 minut, ale ciasto jest schładzane przez 2 godziny.

Mus jabłkowy był z urodzinowego słoika ;)

Natalie Portman, we współpracy z té casan, zaprojektowała kolekcję wegańskiego obuwia. Kolekcja dostępna będzie w sklepie 1 lutego, ale już od 15 stycznia istnieje możliwość jej zamówienia przez internet. Każdy rozmiar z każdego modelu oferowany jest w ograniczonej (100) liczbie egzemplarzy. 5% dochodów z kolekcji przekazany zostanie The Nature Conservancy - jednej z najstarszych amerykańskich organizacji zajmujących się ochroną przyrody.

Image Hosted by ImageShack.us

(kliknij by zobaczyć większą wersję)

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Té Casan, model Poppy, $255

té casan - Strona kolekcji [ang]

Elle.com - Informacje o kolekcji [ang]

środa, 16 stycznia 2008

P11500861

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalne)
  • 2 świeże pokrojone pomidory
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • chlebki pita

 

Na patelni podgrzać fasolę (może być z puszki) z niewielką ilością wody, dodać pokrojone świeże pomidory, pokrojone suszone pomidory (jeżeli są w zalewie z oliwy nie ma potrzeby moczyć ich wcześniej, jeśli nie - zalać wrzątkiem na ok.10 minut i odsączyć). Dodać przyprawy itd ;) Podawać z ulubionym "płaskim" pieczywem :)

2-3 porcje bo to raczej kolacja niż obiad ;)

 

 

poniedziałek, 14 stycznia 2008

P11200591

  • 4 papryki
  • 1+1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3/4 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 szklanki pokrojonych pieczarek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 opakowanie pulpy pomidorowej
  • świeży rozmaryn (listki oberwane z 1-2 gałązek)
  • świeża bazylia (posiekane 6-8 listków)
  • słodka papryka
  • grubo mielony pieprz

Z umytych papryk odcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne i białe części z wnętrza papryki. Na patelni podsmażamy cebulę (na oleju lub bez), dosypujemy mrożony groszek, pieczarki i ewentualnie pokrojone górne części papryk, ugotowany ryż i rozmaryn, przyprawiamy słodką papryką i pieprzem, dusimy do czasu ugotowania się groszku i odparowaniu wody. Przygotowanym ryżem nadziewamy papryki i wstawiamy je do dość wąskiego garnka - pomiędzy paprykami a ścianką naczynia powinna być 2-3 cm przerwa, do którego wcześniej wlaliśmy, odpowiednio przyprawioną (np. bazylią), pulpę pomidorową. Gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż papryki zmiękną. Posypać świeżo posiekaną bazylią.

2 albo 4 porcje

Uwagi

Papryki można gotować znacznie krócej - około 20 minut.

 
1 , 2