| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
01. Veg Cooking ;)
02. Cooking (blogi)
03. Cooking
04. Różne Wege
05. Czytam :)
06. Zlinkowali mnie :)
07. Oszczędzaj!
08. OkołoNaukowe
09. Warszawa
10. Moje
Tagi




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Kategorie: Wszystkie | Inne | Obiad | Okazje | Osobiste | Przekąski | Różne | Słodkie | VeganMoFo | W terenie | Śniadanie
RSS

VeganMoFo

niedziela, 30 października 2011

Scroll down for English version

Ostatni wpis w ramach tegorocznego VeganMoFo, niestety nie byłam w stanie dodawać wpisów tak często jakbym chciała. Jest to także ostatni przepis pochodzący z książki „Ubrać duszę” Joli Słomy i Mirka Trymbulaka. Przepis na faszerowanego kabaczka zamieszczono w tygodniu 27., a rozdział poświęcony jest szczęściu. Być może z takim uczuciem może kojarzyć się jedzenie, w przypadku tego kabaczka aż nie użyłabym aż tak dużych słów, jednak był bardzo smaczny. Chociaż brakowało mi sosu. Zmniejszyłam ilość oleju znacząco, przepis oryginalnie podawał 8 łyżek (!!!!). Autorzy przepisu nie jadają cebuli, zamiast niej użyli kapusty pekińskiej oraz asofetidy. Moim zdaniem ilość farszu starcza na wypełnienie 1średniego kabaczka, w przypadku dużego ilość nadzienia najlepiej zwiększyć 1,5 raza.

  • 100 g ryżu
  • 100 g wędzonego tofu, pokrojonego w małe kostki
  • 2 łyżeczki oleju
  • ¼ łyżeczki curry
  • ½ szklanki pokrojonych w paseczki dolnych części kapusty pekińskiej
  • ⅓ łyżeczki asofetidy
  • 200 g pieczarek, umytych i startych na tarce o grubych oczkach
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 1 średni kabaczek
  • olej w sprayu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 duże pomidory, pokrojone w grube plastry

Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju podsmażyć tofu z dodatkiem curry, aż do uzyskania „skwarek”, około 7 minut. Dodać kapustę pekińską i asofetidę, smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki i resztę przypraw, dobrze wymieszać i smażyć około 5 minut. Dodać ryż i oliwki, dobrze wymieszać.

Kabaczka przekroić na pół wzdłuż. Łyżką wydrążyć nasiona. Wnętrze kabaczka natrzeć solą, natłuścić kabaczka w środku na zewnątrz olejem w sprayu. Nałożyć do kabaczków nadzienie, na wierzchu położyć plastry pomidora.

Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


English version

Unfortunatelly Ihavn’t been able to post during VeganMoFo so frequently as I wish and this is my last post during MoFo 2011. Also this is the last post aboutTo Dress a Soul” cookbook by Jola Słoma and Mirek Trymbulak. Simple and tasty, baked marrow squash stuffed with rice. Recipe comes from week 27th, dedicated to happiness. I’m not sure if I were happy when I had this marrow but definitely it was tatsty, although I had to reduce oil amount. Original recipe called for… 8 tablespoons!!! I’m shocked.

  • 100 g rice
  • 100 g smoked tofu, diced (about 1 cm dice)
  • 2 teaspoons oil
  • ¼ teaspoon curry
  • ½ cup, white parts of napa cabbage , cut in stripes
  • ⅓ teaspoon asofetida
  • 200 g mushrooms, shredded
  • ¼ teaspoon salt
  • ¼ teaspoon black pepper
  • ½ teaspoon sweet paprika
  • 1 teaspoon marjoram
  • ½ cup black olives
  • 1 medium marrow squash
  • oil in spray
  • ¼ teaspoon salt
  • 2 big tomatoes, cut in thick slices

Prepare rice according to instructions.

On a big preheated pan fry tofu with oil, until tofu will be crispy (about 7 minutes). Add cabbage and asofeitda, mix well and sauté for 2 minutes. Add mushrooms and rest of the spices, mix well and sauté for another 5 minutes. Turn off the heat and add rice and olives, mix well.

Prepare a squash – wash it, pat dry and cut lengthwise. With a spoon remove seeds and all loose pulp. Rub squash with salt and spray it with oil.

Fill squash halves with stuffing, put tomato slices on top.

Bake 40-50 minutes in the oven preheated to 180°C.



niedziela, 16 października 2011

Scroll down for English version

Niestety, nie jestem w stanie w ciągu VeganMoFo, publikować wpisy tak często jakbym chciała. Ale mam nadzieję, że ich jakość to rekompensuje. W ramach rekompensaty dzisiaj dwa proste przepisy, idealne na śniadanie, , gdy temperatura już mniej zachęca by wstać o świcie i biegać po plaży ;). Oba z książki Ubrać duszęJoli Słomy i Mirka Trymbulaka.

Kasza jaglana z rodzynkami

Przepis znajduje się na forum cincin, w książce znajduję się w sekcji poświęconej tygodniowi 6. i introspekcji.

Jak zwykle zmniejszyłam ilość oleju i podwoiłam ilość porcji – na pewno nie są to 4 jak chcieli autorzy, tym bardziej, że proponują kaszę jako dodatek do dużej ilości wody.

  • 1 ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka rodzynek, sparzonych gorącą wodą
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • pieprz

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać.

Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dosypać kaszę, rodzynki i sól. Dodać olej i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie zredukować ogień i gotować pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Dodać pieprz i cynamon, wszystko dobrze wymieszać.

8 porcji

Madhubanka

W książce przepis zamieszczono w rozdziale 45., który poświęcony jest łagodności. W takiej samej wersji jak w książce „Ubrać duszę” można znaleźć na stronie magazynu Gala. A poza tym w każdej ich książce – mam 3 i jest w każdej. Dla mnie jakiś fenomen, to po prostu uproszczony przepis na indyjski masala chai. Autorzy podobno przygotowują ten napój podczas każdych warsztatów czy pokazów kulinarnych, które prowadzą, i tym bardziej przypadek „madhubanki” jest dla mnie niezrozumiały. Madhubanka jest smaczna ale nie jest to jakaś szokująca nowość. Sama nazwa pochodzi od Madhuban – centrum duchowego w Indiach, w mieście Mount Abu, które autorzy odwiedzają by praktykować radża jogę i pijają tam taki chai, więc z pewnością jest on ich magdalenką. Bardzo smaczną!

  • 4 szklanki mleka sojowego naturalnego lub waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (bez kakao i mąki)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki czarnej, liściastej herbaty – mieszaniny Earl Gray, Yunnan i Madras
  • szczypta zmielonego zielonego kardamonu

Zagotować mleko z cukrem i przyprawami. Gdy zacznie wrzeć dodać herbatę, zamieszać i gotować 1 minutę. Przed podaniem przecedzić przez sito.


English version

Unfortunately I can’t post so often during VeganMoFo as I wish but I hope it’s all about quality not quantity. Speaking of high quality I decided to post two recipes great for breakfast for a very cold autumn morning. Both are spicy, warming, tasty and nutritious. Both are from the book by Jola Słoma and Mirek Trymbulak “Ubrać duszę” (“To dress a Soul”). Both can be find in the Internet.

Millet with raisins

Recipe from week 6th, dedicated to introspection. I found it on cin cin forum also.

I reduced amount of oil and I think those proportions serves 8 not 4.

  • 1 ½ cup millet
  • 3 cups water
  • 1 cup raisins
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon grape seed oil
  • ¼ teaspoon cinnamon
  • black ground pepper to taste

Rinse millet well and drain.

Rinse raisins with hot water, drain.

In a medium pot bring water to boil. Add millet, raisins, salt and oil. Cover and bring to boil again. Then reduce the heat and simmer until water is absorbed. Add cinnamon and pepper and mix well.

serves 8

„Madhubanka”

Behind this enigmatic name we can find simplified recipe for masala chai. This recipe was named after Madhuban – centre for spiritual development in India, where author practice raja yoga. What surprise me the most is the fact that this recipe appears in every book written by Słoma&Trymbulak, also they prepare it during every cooking classes their host. Why? It’s tasty and I’m sure it is some kind of theirs Madeleine but I don’t get the whole phenomena of popularity. But maybe you will know after preparing it for any cold morning/evening. You can find recipe in Gala magazine.

  • 4 cups natural or vanilla soy milk
  • 1 teaspoon ginger bread seasoning (without cacao and flour!)
  • 1 teaspoon minced fresh ginger
  • 2 Tablespoon sugar
  • 3 Tablespoo leafy black tea – mix of Earl Gray, Yunnan and Madras
  • pinch of ground green cardamon

In a medium soup pan bring milk with spices to boil. Add tea and boil for 1 minute. Strain before serving.

serves 4



sobota, 15 października 2011

Scroll down for English version

Tym razem dwa przepisy z tygodnia 19. z książki „Ubrać duszę” Joli Słomy i Mirka Trymbulaka. Tygodniowi temu patronuje „zaufanie” i jak napisali sami autorzy przepisy na zupę z boczniaka, wariacji na temat „flaczków” z boczniaka, i chleb zostały przekazane im przez dwie znajome, do których mieli tak duże zaufanie, że wykonali je dopiero po raz pierwszy dopiero na potrzeby sesji zdjęciowej. I tu tkwi problem – przepis na chleb jednak wymaga korekcji wskazówek, bo dla mnie trzymanie się litery przepisy zakończyło się, no nie spektakularnym, ale jednak , zakalcem. Pisałam już o tym w notatce wprowadzającej do książki. Nie testowanie przepisów przed umieszczeniem ich w książce wydaje mi się dość dużą pomyłką a gotowanie z takiej książki staje się nieprzewidzianym ciągiem wpadek. Na szczęście chleb był smaczny i zjedliśmy cały bochenek, choć bardzo nam się do tego nie spieszyło.

Zielona zupa z boczniakiem

Jedna z wariacji na temat flaczków z boczniaka. Zupa jest smaczna i łatwa w przygotowaniu, ale ze względu na charakterystyczny smak ja jej miałam dość już po zjedzeniu 2 porcji.

  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w półplasterki
  • 2 pęczki pietruszki, posiekane
  • 9 łodyg selera naciowego, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 0,5 kg boczniaków, pokrojonych w długie plastry
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu grzybowo-sojowego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 ½ litra wody lub bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Do garnka wlać wodę i dodać pozostałe składniki, poza sosem sojowym. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut. Dodać sos sojowy, sól i pieprz.

6 porcji

Chleb w trzy minuty

Przepis zakłada włożenie nie wyrośniętego chleba do zimnego piekarnika, gdzie ma wyrastać wraz z nagrzewaniem się piekarnika. Być może ten pomysł działa gdy ma się piekarnik nagrzewający się przez dwie godziny. Jeśli jest to nowy piekarnik to prawdopodobnie w 20 minut sprawa będzie załatwiona a chleb zostanie zakalcem. Lepiej pozostawić na około godzinę chleb do wyrastania w temperaturze pokojowej np. 45 minut przed włożeniem do formy i 15 minut już w formie. Ale nie jestem specjalistką od chleba więc być może bardziej kompetentne osoby same potrzebny czas i odpowiednią temperaturę pieczenia sobie skalkulują. Albo uznają, że w ogóle nie potrzebują takiego przepisu bo same pieką znacznie lepsze chleby i z lepszymi efektami.

Oczywiście w przepisie istnieje enigmatyczne sformułowanie 1 kostka drożdży – w najbliższym supermarkecie mogę znaleźć 3 różne rodzaje drożdży o różnej wadze. Zadecydowałam że chodzi o 25 gramów ale myślę że 20 gramowa kostka też będzie odpowiednia.

  • 20-25 gramów świeżych drożdży
  • 450 ml ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki pszennej (ja użyłam mieszaniny chlebowej 750 i razowej 2000)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 70-100 gramów mieszanych pestek – dodałam słonecznika i siemię lniane
  • olej w spray do natłuszczenia formy
  • bułka tarta

Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodze w dużej misce. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać a następnie wyrobić ciasto.

Natłuścić formę (keksówka) olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto.

Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 170°C z termoobiegiem. Piec 90 minut.

 


 

English version

2 recipes from Ubrać duszę” („To dress a Soul”) by Jola Słoma and Mirek Trymbulak. Recipes were included in chapter dedicated to week 19th and trust. Authors trusted their two friends, who submitted this two recipes. It’s a little bit scary since Słoma and Trymbulak confessed that their hadn’t tested those recipes (and also few others from this cookbook). I really don’t like this. It’s like a roulette – since recipe isn’t tested you have no idea what the result would be and I hate wasting food, which can happened when you follow recipe with mistakes.

First recipe is for a variation of quite popular in Poland, not only among vegetarians and vegan, mock tripe (flaczki) made of oyster mushrooms. And flaczki/flaki (unfortunatelly meat version) is a serious thing in Poland. It has even own entry on Wikipedia. You can also find instant soy flaczki in shops (I quite like them) but this version made with oyster mushrooms is much more natural and easy to prepare anywhere you are. Second recipe was some kind of miss – this bread recipe don’t work well – the idea that bread would rise in the oven, when oven is preheating maybe works when you have a very old oven, but now it usually set temperature within 15-20 minutes, and it’s not enough. I would recommend to leave the dough to rise for at least 45 minutes and then again I would give it 15 minute to rise after it is transferred to a baking pan.

Green Soup with Oyster Mushrooms

  • 3 carrots, peeled and cut into half moons
  • 2 bunch parsley, chopped
  • 9 celery stalks, cut into stripes
  • 1 pound (0.5 kg) oyster mushrooms, cut into stripes
  • 4 bay leafs
  • 5 seeds of allspice
  • 1 Tablespoon marjoram
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1 teaspoon mushroom-soy sauce
  • 1 ½ liter (6 cups) water or vegetable stock
  • salt
  • pepper

To big soup pot add all ingredients except soy sauce. Cover and bring to boil. Reduce the heat nad simmer for 30 minutes.

serves 6

Bread in 3 minutes

  • 20-25 grams fresh yeast (use equivalent of instant yeasts for 1 pound of flour)
  • 450 ml warm water
  • 0.5 kg (1 pound) flour (I mixed bread and whole wheat  flour)
  • 2 teaspoon salt
  • 2 Tablespoon apple cider vinegar
  • 70-100 (2 ½ to 3 ½ ounces) grams of mixed seeds (I used sunflower and flax seeds)
  • oil in spray bottle
  • bread crumbs

In a big bowl dissolve yeast in water . Add rest of the ingredients, mix well and knead it for few minutes.

Prepare a pan – spray with oil and cover with breadcrumbs.

Transfer prepared dough to the pan. Put in cold oven. Then set temperature to 170°C (338°F) and turn on circulation of hot air (I have no idea how it is called in English). Bake for 90 minutes.



 

środa, 12 października 2011

Scroll down for English version

Kolejne przepisy z książki Joli Słomy i Mirka Trymbulaka „Ubrać duszę”, tym razem z tygodnia trzeciego, któremu patronuje „niezależność”. Czyli pity z kotletami pieczarkowo-fasolowymi, domowe pesto i sos jogurtowy. Przepis można znaleźć na forum cincin. Pity przygotowałam wg, „Przemytników marchewki, groszku i soczewicy”. Całość bardzo smaczna i choć wymaga kilku etapowych przygotowań to w sumie do ogarnięcia w godzinę, łącznie z przygotowywaniem pit. Zmniejszyłam ilość oleju. Jak zwykle. Te przepisy zawierają jakieś kosmiczne ilości tłuszczu, ale całość naprawdę smaczna. Przepis można znaleźć na forum cincin.


Pity z kotletami pieczarkowo-fasolowymi

  • 4 chlebki pita
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 4 pieczarki, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • ¼ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Fasolę rozgnieść w dużej misce widelcem.

Pieczarki podsmażyć na oleju z przyprawami i solą, aż puszczą sok. Gdy ilość płynu się zredukuje wyłączyć i pozostawić do ostudzenia.

Do fasoli dodać pieczarki z przyprawami i mąkę. Wymieszać, formować małe kotleciki i obtaczać w przygotowanej bułce tartej. Smażyć na oleju przez około 4 minuty z każdej strony.

Pesto

  • 2 pęczki bazylii
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • 1 szczypta asofetidy
  • 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)

Z bazylii oberwać listki, łodyżki odrzucić. Zmiksować listki z nasionami i asofetidą. Jeśli miksowanie będzie utrudnione dodawać oliwę, po łyżeczce.

Sos jogurtowy

  • ½ szklanki jogurtu sojowego (ja użyłam jednego opakowania Joya)
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta curry
  • ½ łyżeczki oliwy

Wszystkie składniki dobrze wymieszać widelcem.

Pity podgrzać. Obciąć jeden kraniec i przekroić pitę, tak by w środku była kieszonka. Jedną stronę kieszonki posmarować pesto, ułożyć kotleciki i polać sosem jogurtowym.


English version

Recipes for pita bread with white bean-mushroom cutlets, homemade pesto and yoghurt sauce are from the book “Ubrać duszę” (“To dress the Soul”) by Jola Słoma and Mirek Trymbulak. You can also find them (in Polish) on cincin forum (unfortunately not credited). I reduced the amount of oil, as usual I find Słoma and Trymbulak recipes way to much greasy.

Pita bread with white bean-mushroom cutlets

  • 4 pita breads
  • 1 cup cooked white ben
  • 4 cremini mushrooms, shredded
  • 1 teaspoon marjoram
  • 1 teaspoon summer savory
  • ¼ teaspoon ground black pepper
  • ½ teaspoon salt
  • 3 Tablespoons flour
  • 4 Tablespoons bread crumbs
  • oil for frying

Mash bean with a fork in big mixing bowl.

Fry mushrooms with oil and spices. Mix well and sauté until mushrooms moisture is reduced. Turn off the heat and let them cool off.

Add mushrooms to mashed bean. Add flour and mix well. Form nice, small cutlets and coat them with bread crumbs. Fry for about 4 minutes each side.

Pesto

  • 2 cups basil leaves
  • ¼ cup sunflower seeds
  • 1 pinch asofetida
  • 1 Tablespoon olive oil (optionally)

Mix basil leaves with sunflower seeds and asofetida. If mixture don’t have enough moisture add oil by teaspoon, until desired consistency.

Yoghurt sauce

  • ½ cup soy yoghurt
  • ¼ teaspoon dried thyme
  • ¼ teaspoon salt
  • pinch of curry powder
  • ½ teaspoon olive oil

In a cup mix well all ingredients.

Prepare pitas – warm pita breads in microwave or on stove (follow manufacturer directions, if tou prepared them by yourself, as I, you already know what to do). Cut out one top and create “pita pocket”. On one side of the pocket spread with pesto, place 2 cutlets, pour soy youghurt sauce over.



wtorek, 11 października 2011

Scroll down for English version

Kolejny tydzień VeganMoFo i kolejna polska książka kucharska z wegetariańskimi przepisami, wybranymi i wykonanymi, o ile to konieczne, w wersji wegańskiej. Po „Uczcie Wegetariańskiej” Kingi Błaszczyk-Wójcickiej wybrałam drugą w kolejności opublikowania jak i drugą w kolejności przedstawiania na blogu książkę duetu Słoma&Trymbulak (nazywanych przez mojego Męża Sianem i Rumburakiem) „Ubrać duszę” czyli „52 wartościowe tygodnie z kuchnią wegetariańską”.

Książka została wydana w 2004 roku przez wydawnictwo Czerwony Słoń. I tak jak pozostałe książki Słomy i Trymbulaka wydano bardzo starannie, z przezroczystymi stronami oddzielającymi rozdziały, pięknymi zdjęciami potraw i tkanin. Warto wspomnieć, że na każdym zdjęciu ilustrującym przepisy znajdują się ludzkie dłonie – małe, duże, młode, stare , w różnych kolorach i tak dalej. Podobnie zdjęcia ludzkich twarzy ilustrujące rozdziały dotyczące kolejnych pór roku – od małej dziewczynki po pogodnego starca. W książce znajduje się około 120 przepisów, pogrupowanych po 2-3 zgodnie z tematem przewodnim każdego tygodnia i wzajemnie się uzupełniających. I tak na przykład tydzień 49 to „szlachetność” i przepis na babeczki ziemniaczane i chutney śliwkowy. A obecny 41 tydzień roku to „harmonia”, harmonijnie uzupełniona przepisami na wegańską koftę ze szpinaku i tofu, żółty ryż i sos pomidorowy. Dania proponowane na kolejne tygodnie mniej więcej odpowiadają pojawianiu się produktów sezonowych. Gdyby tego było mało tematowi tygodnia towarzyszą krótsze lub dłuższe rozważania a dodatkowo związek z przepisem akcentuje zamieszczone po prawej stronie kart z przepisami PS. Trochę mnie jednak zaniepokoiło, że aż w przypadku 4 przepisów w notatce PS znalazłam informację, że przepisy te były wykonane po raz pierwszy w czasie sesji zdjęciowej. Być może, jest to pewne źródło powtarzających się problemów z ich przepisami (1,2 litra owsianki na dwie osoby, dwukrotny nadmiar ciasta względem nadzienia to mniej więcej najwyraźniejsze wpadki kiedy gotowałam z „Atelier Smaku”). Być może kiedy jednak ma się tę wewnętrzną harmonię, takie rzeczy już nie irytują. Ja jestem jednak bardzo nerwowa i neurotyczna. Ale makro zdjęcia tkanin trochę koją.

A jak same przepisy? Oczywiście były wpadki technologiczne, oczywiście o nich napiszę. Ale nie były jakieś spektakularne czy rujnujące wszystko. Raczej się ich spodziewałam, ale nie chciałam za bardzo zmieniać sposobów przygotowywania potraw w stosunku do oryginalnego przepisu. Przepisy nie są wegańskie, ale poza różnymi rodzajami produktów mlecznych nie zawierają jajek, więc już połowa problemu z głowy. Wiele jest wegańskich lub bardzo łatwych do zweganizowania (np. wystarczy zamienić mleko na roślinne). A smaki takie jak w pozostałych przepisach – dużo przypraw korzennych, oliwy (strasznie dużo!) za to bez cebuli czy czosnku. Myślę, że to książka dla fanów Joli Słomy i Mirka Trymbulaka. Jeśli to nie są wasze klimaty lub nie znacie przepisów Słomy i Trymbulaka, lepiej najpierw zajrzeć na stronę kanału kuchnia.tv, gdzie też są filmiki!, i zobaczyć kilka ich wykonów w programie „Atelier Smaku”. A potem się zdecydować czy warto czy nie.

Na pierwszy ogień poszedł tydzień 39 (czyli jakby sprzed dwóch tygodni przepisy :) i „dojrzałość” czyli ciasto gruszkowo-jabłkowe i mleko korzenne.

Bursztynowe ciasto na odwrót

Przepis zamieszczony (bez informacji skąd pochodzi) na forum cincin.

Stosunkowo łatwy do zweganizowania:

½ kostki masła → 100 g wegańskiej margaryny

2 łyżki śmietany → 2 łyżki gęstego jogurtu sojowego.

Problemem jednak było dla mnie zbyt suche ciasto. Ja wiem, że to kruche ciasto, ale to było bardzo ciężko zagnieść a potem rozwałkować. Wręcz wymagało to siły nadludzkiej. Ciasto jest tłuste i rzadko bardzo przygotowuję coś co wymaga kostki margaryny (zresztą o taką wegańską, tak łatwo nie jest) ale raz na jakiś czas, kiedy coraz zimniej za oknem, to dopuszczalne.

  • Ciasto:
    • 250 g mąki
    • 100 g wegańskiej margaryny
    • 2 łyżki jogurtu sojowego
    • opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody
    • szczypta soli
  • Nadzienie owocowe:
    • 1 kg gruszek, obranych i pokrojonych w kostkę ok. 1,5 cm
    • 0,75 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę ok. 1,5 cm
    • ½ szklanki cukru
    • 100 g wegańskiej margaryny
    • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • olej w sprayu do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Na patelni roztopić 100 g margaryny. Dodać cukier i mieszać aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać owoce i imbir, wymieszać wszystko i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania soku. Zależnie od zawartości wody w owocach trwa to od 20 do 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować ciasto – rozdrobnić margarynę z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać zimną wodę. Rozwałkować do wielkości nieco większej niż dno formy.

Tortownicę o średnicy 28 cm lub do tarty natłuścić olejem w sprayu, wysypać bułką tartą. Wyłożyć na dno formy owoce i przykryć płatem ciasta, dociskając mocno po bokach.

Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C lub aż gdy ciasto będzie upieczone. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia lub co najmniej na 30 minut.

Formę do ciasta przykryć dużym talerzem, zdecydowanym ruchem odwrócić wszystko do góry nogami i delikatnie zdjąć formę.

Mleko korzenne

By zweganizować przepis zamieniłam mleko na zrobione samodzielnie mleko migdałowe.

  • 1 litr mleka migdałowego
  • 8 goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu

Do garnka wlać mleko i dodać wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Można dodatkowo posłodzić.


English version

Another Polish vegetarian cookbook – that’s my VeganMoFo theme! This time „Ubrać duszę” („To dress the Soul”) by fashion designers and tv chefs Jola Słoma and Mirek Trymbulak. I’m not a big fan of their recipes – usually they miss my taste and few times I had serious problems with ingredients proportions, when I cooked through their latest book "Atelier Smaku" ("Atelier of Taste") – but Słoma&Trymbulak’ books are not only beautiful and very carefully decorated but authors are really devoted to promoting vegetarianism. Lately they even went vegan and gluten free! That’s nice :).

In this book they present 2 or 3 recipes for each week  of the year with short essay dedicated to other “value” like patience, creativity, harmony, equilibrium or wisdom. Also some recipes got short note how they are connected with mentioned value. But this book isn't vegan! They publish new vegan recipes in monthly vegetarian/vegan magazine "Vege".

As a first to try I chose Amber Cake with Milk with spices from week 39 (“maturity”).

Upside down Amber Cake

Recipe can be found on cincin forum.

I veganized it by making just two subsitutions:

½ dice of butter → 100 g vegan margarine

2 Tablespoon creamer → 2 Tablespoon thick soy yoghurt

  • Pastry:
    • 250 g of flour
    • 100 g vegan margarine
    • 2 Tablespoons thick soy yoghurt
    • 2 Tablespoons cold water (optionally)
    • dash of salt
  • Filling:
    • 1 kg pears, peeled and diced into 1.5 cm dice
    • 0,75 kg apples, peeled and diced into 1.5 cm dice
    • ½ cup sugar
    • 100 g vegan margarine
    • 1 Tablespoon minced fresh ginger
  • oil in spray bottle to oil baking pan
  • bread crumbs

Heat big pan over medium-high heat. Melt margarine and add sugar. Stir until sugar starts to from caramel. Add apples, pears and ginger, mix well. Sauté until fruits juices are reduced (about 20 to 30 minutes). Leave to cool off.

Prepare a pastry – mix flour with cut into small pieces margarine, add soy yoghurt and if pastry is too dry add water by teaspoon. Roll with rolling pin into circle with a circumference a little bit bigger than size of the pan.

Spray baking pan with oil, sprinkle with bread crumbs until well coated. Fill baking pan with filling and place pastry on top. Dab pastry on filling, paying attention to sides – push circumference of pastry under the filling.

Bake in preheated to 180°C oven about 50 minutes. Leave baked cake for about 30 minutes. Then cover it with a big plate and flip over in one move. Take off pan carefully.

Milk with Spices

Easy to veganize – it need only one change – dairy milk for vegetable milk. I used home made almond milk.

  • 1 liter almond milk
  • 8 cloves
  • ½ teaspoon cinammon
  • ¼ łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu

In a medium soup pan bring to boil milk to spices. Add sweetener to taste.


Żeby jednak nie popaść w nadmierny duchowy spokój to będzie tydzień z muzyką, którą określiłabym mianem "niepokojącej". Może to będzie przez cały tydzień Liars!





piątek, 07 października 2011

English version

Na zakończenie tygodnia z „Ucztą wegetariańskąKingi Błasczyk-Wójcickiej wybrałam przepisy które zostały opublikowane jako pierwsze, w artykule „Pomysły na kolację”, jest to dhal z zielonej fasolki mung oraz pualo czyli ryż z przyprawami i warzywami. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu na dodatek dość zdrowe, ponieważ łączenie w jednym posiłku nasion zbóż (ja wiem, ryż to nie zboże, do czegoś jednak skończone jedne i drugie studia o profilu przyrodniczym się przydają) z nasionami roślin strączkowych zwiększa dostępność i ilość aminokwasów, w porównaniu do ich zawartości w tych samych pokarmach spożywanych oddzielnie. Tak przynajmniej słyszałam. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze warto skorzystać z takich serwisów jak NutritionData i wtedy wszystko wiadomo, ile kalorii, ile składników odżywczych i w czym zostało zjedzone. Bardzo przydatne!

Jak widać przepisy są dostosowanymi di polskich warunków wariantami popularnych w Indiach dań, oba przepisy dostępne na stronie „Uczta wegetariańska”. Ja zamieniłam masło na olej i trochę zmniejszyłam jego ilość.

Dhal, czyli zupa z zielonej fasolki mung

  • 1 szklanka suchej zielonej fasolki mung
  • 1 litr wody
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

Do garnka z wodą dodać wszystkie składniki, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować aż fasola się rozgotuje (około 60 minut). Uzupełniać wodę, jeśli wyparuje.

Pualo, czyli ryż z przyprawami i warzywami

  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka curry lub kurkumy
  • ⅓ szklanki nerkowców
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 szklanka suchego białego ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ szklanki mrożonego lub surowego groszku

W garnku rozgrzać olej, dodać curry i smażyć 10 sekund. Dodać orzechy i smażyć je 1 minutę, ciągle mieszając. Dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać ryż i smażyć go aż stanie się przezroczysty, ciągle mieszając. Dodać wodę, groszek i sól, wymieszać, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień tak by ryż wolno się gotował, aż do całkowitego wchłonięcia wody.


English version

Last post related to „Uczta wegetariańska” (Vegetarian Feast) by Kinga Błaszczyk-Wójcicka. For end I have choose two recipes that open entire collection – simple mung bean dhal and pualo. Of course those version are quite adapted to Polish taste and possibilities to buy/get Indian products – amount of spices in recipes is really limited. Recipes were published in article “Pomysły na kolację” (“Ideas for dinner”) and are available on author’s website.

They are fast, easy to prepare, tasty, filling, nutritious and healthy. But I replaced butter with oil and also reduced amount of fats.

Green Mung Bean Dhal

  • 1 cup dry green mung beans
  • 4 cups water
  • ½ teaspoon black pepper
  • ½ teaspoon herbal pepper*
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vegetable oil

To medium soup pot add water, beans, spices and oil. Cover and bring to boil, then reduce the heat . Dhal should vigorously simmer but not boils. After 50-60 minutes beans should be very tender and mushy. If too much water evaporated add in ½ cup increments.

Pualo – rice with spices and vegetables

  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 1 teaspoon curry or tumeric
  • ⅓ cup cashews
  • ½ red pepper, diced small
  • 1 cup dry, white, long grain rice
  • 2 cups water
  • ½ teaspoon salt
  • ⅓ cup frozen green peas

In a medium soup pan heat oil, add turmeric and sauté 10 seconds. Add cashews and sauté for 1 minute, mixing all the time. Add pepper and sauté it for next 3 minutes, mixing all the time. Add rice and sauté until it’s translucent. Add water, salt and green peas. Mix well. Cover and bring to boil. Reduce the heat to very small and keep simmering until water is absorbed.


Ponieważ dzisiaj jest piątek (ach, jak zwykle, najbardziej szalone pomysły przychodzą mi do głowy po lekturze forum ppk) zamierzam zamieścić zdjęcie kota! Nawet jeśli temat na forum był żartem. Każda okazja jest dobra! I do tego Bat for Lashes na żywo - tej wersji wysłuchałam chyba 100 razy kiedy byłam w Holandii (a byłam tylko kilka dni;).



czwartek, 06 października 2011

Scroll down for English version

Kolejne przepisy z "Uczty Wegetariańskiej" Kingi "Cintamani" Błasczyk-Wójcickiej, tym razem z propozycjami „kanapkowymi”, chociaż pastę z soczewicy (a tak naprawdę farsz) można wykorzystać jako farsz do pierogów czy naleśników (polecam wszystkie przepisy z tego odcinka, w szczególności naleśniki, które bardzo łatwo zweganizować zastępując śmietanę i jogurt w sosie mlekiem kokosowym, kokos wspaniale łączy się z chrzanem, naprawdę!), w jej przypadku „sky is the limit”. Z pewnością sprawdzi się także jako farsz do zapiekanki pasterskiej czy lasagne. Niestety nie miałam okazji spróbować obu past zaserwowanych zgodnie z sugestią autorki, czyli z prażonymi nasionami słonecznika i ogórkami kiszonymi, ale wszystko przede mną, i przed Wami! :)

Farsz z zielonej soczewicy

Jak już wspomniałam masa z przyprawionej soczewicy to tylko baza – więcej pomysłów i oryginalny przepis znajduje się na stronie „Uczty Wegetariańskie” w rozdziale „Pomysły na farsz”. Bardzo polecam!

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ kostki margaryny (200 gramowej) albo 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka curry lub kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Soczewicę dokładnie wypłukać i przejrzeć. Wsypać do garnka, zalać wodą i dodać sól. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż soczewica stanie się miękka (około 30-40 minut). Odkryć garnek i odparować pozostałą wodę, aż soczewica zacznie się rozpadać.

Na rozgrzanej patelni roztopić margarynę lub wlać olej i smażyć przyprawy, ciągle mieszając, przez około 30 sekund, uważając by przyprawy się nie przypaliły.

Mieszankę przypraw z tłuszczem wlać do farszu, dobrze wymieszać i dodatkowo rozgnieść farsz widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

Uwagi

Uważam że z łagodnym curry i węgierską papryką (używam tej Prymatu) masa wychodzi najsmaczniejsza. A jeśli chodzi o curry to używam mieszanki z popularnego dyskontu na L, mam też oryginalne curry z Madrasu ale jak dla mnie, jest zdecydowanie za ostre.

Awokadowe masło

Nazwa może nie brzmi zbyt zręcznie ale pasta jest bardzo smaczna a na dodatek ma piękny, groszkowy kolor! Przepis dostępny jest na stronie, w rozdziale „Odrobina egzotyki”. Pojawiają się w nim przepisy z wykorzystaniem awokado, mango, fenkułu i orzecha kokosowego. Dzisiaj może to nic ciekawego ale 12 lat temu, a wtedy przepisy te ukazały się w Magazynie GW, była to jednak ciekawostka. Autorka słusznie zauważyła, że są to produkty dostępne w czasie polskiej zimy i prawdopodobnie bo nie sięgnę, ale bogatsza w nowe-stare przepisy.

  • 2 duże awokado
  • 6 łyżek gęstego jogurtu sojowego (ja użyłam SojaSun)
  • sok z 1 małej cytryny
  • ½ łyżeczki pieprzu

Z awokado wybrać miąższ. Dodać pozostałe składniki i zmiksować w robocie kuchennym lub rozgnieść wszystko starannie widelcem.

Uwagi

Ja przygotowałam pastę z połowy porcji a i tak otrzymałam około 200 ml pasty. Dzięki dodatkowi soku z cytryny i jogurtu pasta nie ciemnieje.


English version

Nice spreads recipes straight from „Uczta wegetariańska” (Vegetarian Feast) by Kinga “Cinamati” Błaszczyk-Wójcicka. One is quite exotic – avocado butter but lentil one, even if it’s made with Indian spices, can be used as a stuffing in traditional Polish pierogi and croquets with horseradish sauce, where it replaces minced meat. More recipes that use this stuffing you can find on Kinga’s site. It’s really worth checking! Especially croquets. Recipe for pancakes and sauce is easy to veganize – for crepes substitute any vegetable milk for milk and for sauce replace yoghurt and cream with 1 cup of full fat coconut milk – it balance perfectly tart taste of horseradish and sourness of dill pickles. Sooo gooood and still you get this feeling of home made, comfort food. It reminds me primary school cafeteria! And of course Google Translator is your friend :).

Lentil Stuffing

Lentil stuffing is just a base for recipes and possibilities are endless! Some more ideas you can find in chapter „Pomysły na farsz” („Ideas for stuffing”).

  • 1 cup dry green lentils
  • 2 ½ cup water
  • ½ teaspoon
  • about 70 grams (2 ounces) of vegan margarine or 4 Tablespoons vegetable oil
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 teaspoon curry or turmeric
  • 1 teaspoon sweet paprika

Wash and drain lentils. Add to soup pan, add water and salt. Mix well, cover and bring to boil. Reduce the heat and let it vigorously simmer for 30 to 40 minutes, until lentils are tender. Then uncover and let water to reduce.

On heated small pan melt margarine or just add oil and spices. Fry spices, mixing all the time, for about 30 seconds, being careful not to burn.

Add spices with fat to boiled lentils, mix well and mash mixture with a fork or potato masher.

Avocado Butter

Maybe it’s not exotic any more, even in Poland, but when the recipe was released (in 1999) avocados, mangos and coconuts weren’t very popular. Recipes with these ingredients were publish in article “Odrobina egzotyki” (“A little bit of exotic”).

  • 2 big, ripe avocados
  • 6 Tablespoon very thick soy yoghurt
  • juice from 1 small lemon
  • ½ teaspoon pepper

Mix avocado meat with other ingredients in food processor or with a fork. Lemon juice and acidic yoghurt prevent avocado from changing colour.



Z sentymentu ale nie tylko polecam blog piosenkickod.

środa, 05 października 2011

Scroll down for English version

Dwa przepisy z „Uczty wegetariańskiejKingi „Cintamani” Błasczyk-Wójcickiej. Obydwa w klimatach azjatyckich i z wykorzystaniem sezamu, bardzo do siebie pasują. No i są ziemniaki!

Sezamowe curry ziemniaczane

Przepis pochodzi z odcinka Ziemniaczane fantazje”. Przepis odstępny także na stronie „Uczta wegetariańska”. Pominęłam dodatek śmietany do ziemniaków, ponieważ tofu serwowane jest z sosem jogurtowym.

Zmiany których dokonałam

2 łyżki masła → 2 łyżeczki oleju arachidowego, ale każdy olej roślinny będzie odpowiedni

  • 5 dużych ziemniaków, obranych
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 3 łyżki sezamu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z ½ cytryny
  • sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy są miękkie, jednak zachowują kształt, wyjąć z garnka i ostudzić. Pokroić w sześciany o boku 2 cm.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać ziarna gorczycy i prażyć je aż zaczną strzelać. Dodać sezam i smażyć mieszając przez 3 minuty. Dodać pozostałe przyprawy i ziemniaki. Dobrze wymieszać i smażyć co najmniej 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Przyprawić solą i sokiem z cytryny.

Sezamowe kostki tofu Tabasu

Przepis można znaleźć w sekcji „Podpatrzone u przyjaciół.

Zmiany których dokonałam

½ szklanki oleju → 2 łyżki oleju

1 szklanka jogurtu → 1 szklanka jogurtu sojowego (ja użyłam Sojasun)

  • 400 g twardego tofu, odsączonego i pokrojonego w kostkę ok. 2 cm
  • Marynata
    • ⅓ szklanki sosu sojowego
    • 2 łyżki startego imbiru
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • ¼ szklanki przegotowanej wody
  • Ciasto
    • 1 szklanka sezamu
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 2 łyżki oleju
  • Sos
    • 1 szklanka jogurtu sojowego
    • 1 pęczek świeżej natki kolendry, posiekanej
    • 2 łyżki sosu chili
    • 1 łyżka soku z cytryny

W misce wymieszać wszystkie składniki sosu.

Wymieszać w sporym naczyniu składniki marynaty. Dodać do marynaty tofu i wstawić na 2 godziny do lodówki, po tym czasie tofu odsączyć z zalewy.

Sezam wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Panierować dokładnie kostki tofu i smażyć na oleju na rozgrzanej patelni, aż będą zrumienione ze wszystkich stron.


English version

Two recipes from „Uczta wegetariańska” (Vegetarian Feast) by Kinga “Cinamati” Błaszczyk-Wójcicka – both connected with Asian or Indian cuisine, both with sesame seeds but at least potatoes are present!

Potato-sesame Curry

Recipe was publish in section „Ziemniaczane fantazje” (“Potato fantasies”) and is available on Kinga Błaszczyk-Wójcicka’s site. I decided to omit cream since tofu is served with yoghurt sauce. Also I reduced the amount of oil.

  • 5 big potatoes, peeled
  • 2 Tablespoons peanut oil
  • 1 teaspoon black mustard seeds
  • 3 Tablespoons sesame seeds
  • ½ teaspoon pepper
  • 1 teaspoon garam masala
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1 teaspoon sweet paprika
  • juice from ½ lemon
  • salt

Boil potatoes in salted water until they are tender (but not mushy!). When they are ready let them cool off a little bit (enough to handle) and cut into about 1 inch dice.

Heat soil on big pan. Add mustard seeds and fry them until they start to pop up. Add sesame seeds, mix well and fry them for 3 minutes. Add remaining spices and potatoes. Mix well, but carefully not to broke potatoes, and fry for 5 minutes.

Season to taste with lemon juice and salt.

Tabasu’s sesame tofu cubes

Recipe was published in an article „Podpatrzone u przyjaciół” (“As seen in friends kitchen”), and is available on Kinga Błaszczyk-Wójcicka’s site. Kinga Błąszczyk-Wójcicka says that for the first time she ate this tofu at Tabasu’s home. Tabasu is a maid in London’s house of wealthy Indian family.

I reduced amount of oil and substituted soy yoghurt for dairy.

  • 400 g firm tofu (about 1 pound), pressed and diced into 2cm ( 1 inch) dice
  • Marinade
    • ⅓ cup soy sauce
    • 2 Tablespoons minced fresh ginger
    • 1 teaspoon muscovado sugar
    • ¼ cup water
  • Batter
    • 1 cup sesame seeds
    • 1 Tablespoon corn flour
    • 1 Tablespoon whole wheat flour
  • 2 Tablespoons oil
  • Sauce
    • 1 cup soy yoghurt
    • 1 bunch fresh cilantro, chopped
    • 2 Tablespoon sweet chili sauce
    • 1 Tablespoon lemon juice

In a bowl mix all sauce ingredients.

Ina a big bowl mix all marinade ingredients, add tofu and keep tofu marinating for 2 hours in the fridge. Then drain tofu.

Mix sesame seeds with flours. Coat tofu in batter. Fry tofu until golden on hot oil. Serve with sauce.



poniedziałek, 03 października 2011

Scroll down for English version

Tak jak obiecałam w sobotę wpisy zamieszczane w czasie VeganMoFo będą dotyczyły tylko i wyłącznie polskich publikacji dotyczących wegetarianizmu/weganizmu. Celowo używam słowa „publikacja” a nie książką, ponieważ dzisiaj zaprezentuję coś co początkowo ukazywało się w odcinkach, co dwa tygodnie od 1999 do 2003 roku, w dodatku do Gazety Wyborczej (kiedy był „Magazynem” i został zamieniony na „Duży Format”), a dzisiaj dostępne jest w całości na stronie internetowej (można ściągnąć wszystkie przepisy!). Chodzi o „Ucztę wegetariańskąKingi „Cintamani” Błasczyk-Wójcickiej. Jakiś czas temu znalazłam kilka stron wyrwanych z „Magazynu” z przepisami i naprawdę, trochę chyba się wzruszyłam ;).

Wszystkie przepisy, razem ze zdjęciami, które towarzyszyły im w „Magazynie”, można ściągnąć ze strony Uczta wegetariańska. Ale zdjęcia, jak to zdjęcia – małe i raczej w klimacie wikliny i suszonych papryk, lepiej się nie ekscytować tylko skupić na treści. Przepisy nie są wegańskie, jednak autorka jako aktywna uczestniczka ruchu Hare Kryszna, nie jada jajek, co sprawia, że większość przepisów łatwo zweganizować, jednak ostrzegam, że produkty mleczne (mleko, śmietana, jogurt, sery każdego rodzaju) pojawiają się praktycznie w każdym przepisie. Osobom mającym dostęp do wegańskich „serów” łatwo je zamienić, innym pozostaje sięgnięcie do przepisów na zamienniki (jak „Uncheese Cookbook” czy z „Complete Guide to Vegan Subistitutions” – obie kiedyś opiszę), wymyślenie coś samemu albo, w niektórych przypadkach, pominięcie nabiału.

Przepisy są mieszaniną kuchni polskiej (bardzo ciekawy wybór dań Wigilijnych), indyjskiej (jeszcze raz przypomnę o Hare Kryszna) oraz tzw. „międzynarodowej” – czyli trochę klimatów znad Morza Śródziemnego, trochę Ameryki Pn. a trochę tego tak jak my widzimy egzotykę. Przepisy pogrupowane są według tematu przewodniego. W temacie „Jesienne zupy” znajdziemy przepisy na barszcz ukraiński, zupę z dyni serwowaną w dyni, zupę krem z selera i włoską zupę pomidorową. Rozdział „Brukselka”, jak sama nazwa wskazuje, poświęcony jest potrawom z brukselski – pieczonej, smażonej, gotowanej i tak dalej. Przepisy są proste, większość potraw można przygotować w 30-50 minut, w przystępny sposób opisany, z dobrze przygotowaną listą składników. Przepisy, które do tej pory wypróbowałam, a zupełnie nie kumam Krysznowców, więc podchodziłam z dużym dystansem, okazały się wszystkie smaczne, ale to jak wiadomo indywidualna kwestia. Przepisy były publikowane 10 lat temu i być może dlatego w wielu przepisach występuje mała różnorodność przypraw i składników, które rzeczywiście wtedy były rzadkością, dzisiaj są powszechnie dostępne. To można by ostatecznie uznać za niewielką wadę. Większą wadą, o której już wspomniałam, jest zbyt duży udział produktów mlecznych, ale to zbiór przepisów wegetariańskich, więc nie mogę się czepiać. Szkoda iż nie ukazał się ten zbiór przepisów w formie książkowej, z drugiej strony, dzięki temu, że tak się nie stało mamy do niego darmowy dostęp, z każdego miejsca na świecie. Być może nie jest to zbiórr najlepszych przepisów na świecie ale dzięki posegregowaniu tematycznemu łatwo znaleźć inspirację na łatwy do przygotowania obiad, który mimo wszystko odbierze się jako „domowy”. A to także ma duże znaczenie.

Jarzynowa zupa wiosenna z kalarepką

Bardzo smaczna zupa, wykorzystująca wiosenne warzywa, ale nadaje się także na pożegnanie lata/powitanie jesieni. Z rodziału "Kalarepka".

Zmiany, których dokonałam aby przepis był wegański:

1 szklanka śmietany → 1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego

1 łyżka masła → 1 łyżeczka oleju roślinnego

  • 2 kalarepki, obrane i pokrojone w ok. 1 cm kostkę
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w półplasterki
  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w ok. 1 cm kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w półplasterki
  • 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę ok. 1 cm
  • 1 mała cukinia, pokrojona w ćwierćplasterki
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • 1 szklanka mleka koksowego
  • sól
  • pieprz

Warzywa z dodatkiem oleju zalać w garnku wodą, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować 20 minut.

Dodać mleko kokosowe, dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz.

Dodać posiekany koperek, dobrze wymieszać.

6-8 porcji

Uwagi

Zamiast mleka kokosowego można użyć śmietany roślinnej.


English version

As I promised on Saturday I’m ready to post reviews of some Polish vegetarian/ vegan publications. As a first one I chooseUczta Wegetariańska” (Vegetarian Feast) by Kinga “Cinamati” Błaszczyk-Wójcicka. Her recipes were published from 1999 to 2003 in magazine published as a part of one biggest Polish newspapers “Gazeta Wyborcza”. Author is a member of International Society for Krishna Consciousness, and when I totally don’t get them I totally dig into her recipes. They are mixture of Polish, Indian, and something, which we would describe as a “European” and “International” cuisine. All her recipes are available at her website but they are vegetarian, which means they contains milk and all possible milk products. But I don’t find it as a big problem, rather as a challenge. When someone has an access to vegan cheese or cheap dairy substitutions all dairy products in those recipes can be easily substituted. When someone hasn’t (like I for instance, it’s almost impossible to buy vegan cheese in Poland) it’s an opportunity to check some other great publications like “Uncheese Cookbook” or “Complete Guide to Vegan Substitutions” or simply google for it. All recipes that I tested (after veganizing them if it was necessary) came out very nice – dishes were tasty while preparation was easy and quite fast. I will present 8 of them during this week.

First is simple soup with Spring vegetables but since all of them are available on farmers market it can be a nice good bye for Summer or warm welcome for Autumn. Recipe was published in the chapter dedicated to kohlrabi.

Vegetable Spring Soup with Kolhrabi

I decided to make two substitutions:

1 cup of cream → 1 cup of full fat coconut milk (Indian style, not this for drinking), but any vegetable cream will do, they are not available in Poland or they are just expensive, and also coconut nicely complement kohlrabi and dill taste

1 Tablespon butter → 1 teaspoon vegetable oil – of course vegan butter will be ok, but I think that 1 Tablespoon is far to much

  • 2 kohlrabies, peeled and diced into 1cm (about 0,5 inch) dice
  • 2 medium carrots, peeled and cut into halfmoons
  • 4 medium potatoes, peeled and diced into 1cm (about 0,5 inch) dice
  • 1 root parsley or 1 small parsnip, peeled and cut into halfmoons
  • 1 small celery root (celeriac), peeled and diced into 1cm (about 0,5 inch) dice
  • 1 small zucchini, cut into halfmoons
  • 1 teaspoon vegetable oil
  • 2 liters (8 cups) of water or vegetable broth
  • 1 bunch dill, minced
  • 1 cup coconuut milk
  • salt
  • pepper

Place all vegetables (except dill) in a soup pot, add oil and water or broth. Cover and bring to boil. Then reduce the heat and simmer for 20 minutes.

Add coconut milk, mix well and add salt and pepper to taste.

Add dill and mix well.

for 6 to 8 people

Creamy vegetable soups with dill are very popular in Poland - last year during VeganMoFo I posted a recipe for dill and cauliflower soup - here is the link.



I bardzo ważny utwór :) / And a very important song for me.

sobota, 01 października 2011

Scroll down for English version

Ach! Znowu przyszedł czas VeganMoFo! Veganco?? VeganMoFo! Już po raz trzeci biorę udział w internetowej akcji promującej weganizm. Przez cały październik będę starała się dodawać jak najwięcej wpisów – minimum 20, a najlepiej 30, po 1 dziennie –promujących i/lub związanych z weganizmem. Tradycyjnie wpisom dokonywanym w ramach VeganMoFo towarzyszy jakiś temat przewodni. Ja znalazła idealny! Jakiś czas temu znalazłam na forum ppk (pojawiającą się co jakiś czas) akcję „Cookbook Challange”, polegającą na zamieszczaniu wpisów dotyczących dań przygotowanych wg przepisów z konkretnej książki kucharskiej. Ponieważ jestem słaba w dotrzymywaniu terminów, na żadną nie udało mi się załapać ale czy muszę brać w czymś udział, żeby się cieszyć z tego co mogę zrobić sama? Oczywiście że nie muszę i zaczęłam w mniej więcej tygodniowych cyklach opisywać wartościowe i mniej wartościowe wegetariańskie i wegańskie książki kucharskiej, zwracając szczególną uwagę na te polskich autorów. I właśnie na nich chciałabym się skupić podczas VeganMoFo, tym bardziej że jest to szansa (jak to szumnie brzmi!) dla wegan spoza Polski zobaczyć, że także tutaj powstaje wiele interesujących projektów. A przynajmniej czasami się zdarzają.

Także przez najbliższe 4 tygodnie nic się nie zmieni – nadal będę zamieszczała recenzje książek i kilka wybranych z nich przepisów, ale wszystkie wybrane pozycje będą polskich autorów! Ale to od poniedziałku, na razie ciągle mam zbyt wiele zajęć, żeby to wszystko ogarnąć (nie wspominając o stertach prania zalegających w łazience po wyjazdach do Wiednia i Holandii –Amsterdam, Utrecht, Openlucht Museum – zbyt dużo żeby wymienić – za to na pewno muszę pozdrowić Martę z bloga Jadłonomia!).

A dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu! Czy istnieje lepszy dzień na start?

Oczywiście czekam na sugestie o czym mogłabym pisać w czasie VeganMoFo ale to raczej już inspiracja na przyszły rok :).


English version

Ah, VeganMoFo time again! For me it’s third time and with each time I’m more and more happy to participate in such action. Of course VeganMoFo posts need theme! Some time ago I was amazed when I had discovered on ppk topic about cookbook challenge – of course I was to lazy to enroll but I had remembered about this for some time. And I started blogging as I were participating in one. I have collected a lot (of course, not for me) vegan and vegetarian cookbooks so each week (or something about) I choose one and give short review and few posts about recipes. I keep with that idea for VeganMoFo but I’ve decided to post only about Polish cookbooks. Unfortunately non of which I plan to review is vegan but all chosen recipes will be. So have fun and enjoy!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5