| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
01. Veg Cooking ;)
02. Cooking (blogi)
03. Cooking
04. Różne Wege
05. Czytam :)
06. Zlinkowali mnie :)
07. Oszczędzaj!
08. OkołoNaukowe
09. Warszawa
10. Moje
Tagi




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan

Okazje

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Jak co roku życzę Wszystkim wszystkiego dobrego i najlepszego z okazji Świąt i w nadchodzącym 2013!

 

Tagi: święta
08:55, spaceage , Okazje
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 grudnia 2011
niedziela, 18 grudnia 2011

Wczoraj uczestniczyłam w „Vegilii” w warszawskim Vege Mieście. Jedzenie było świąteczne i pyszne a gości było naprawdę dużo. Teraz nie pozostaje nic innego niż samemu przygotować się do Świąt i być może jeszcze kupić ostatnie brakujące prezenty.

Prezenty

3 książki na różny sposób powiązane z wegetarianizmem.

„Przemytnicy na wakacjach” Monika Mrozowska-Szaciłło, Maciej Szaciłło, Jagoda i Karolina Szaciłło, 1000 stopni, Warszawa 2011.

Polecę niewegańską ale bardzo interesującą i uroczą drugą książkę „Przemytników”. Tym razem Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło zebrali wegetariańskie przepisy z różnych stron świata. Wszystkie przepisy są przygotowane bez użycia jajek, więc wiele daje się bardzo łatwo zweganizować. Atutem są piękne zdjęcia i chyba jeszcze ładniejszy filmik promujący.

Strona wydawnictwa 1000 stopni.

Przemytnicy Na Wakacjach - booktrailer from 1000 Stopni on Vimeo.



„Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu od 1600 roku do współczesności” Tristram Stuart, tłum. Jarosław Mikos, Waydawnictwo W.A.B., Warszawa 2011.

Druga książka to „Bezkrwawa rewolucja” czyli bardzo gruntowanie i w naukowy sposób zanalizowana historia wegetarianizmu w Europie. Niestety w polskim wydaniu nie ma ilustracji, które podobno są wyjątkową ozdobą wydania brytyjskiego. Ale zawsze można pooglądać zdjęcia autora.

Strona Tristrama Stuarta.

Książka na stronie wydawnictwa w.a.b.

„Poradnik dla zielonych rodziców” Reni Jusis, Magda Targosz, Mamania, Warszawa 2011.

Ostatnia propozycja będzie trochę zaskakująca, bo nie mam dzieci. Ale nie przeszkodziło mi to zakochać się w „Poradniku dla zielonych rodziców” Reni Jusis i Magdy Targosz. W książce chyba można znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące noszenia w chustach, pieluch jednorazowych a co dla mnie najbardziej interesujące czy dieta roślinna jest zdrowa. Jest i opowiada o tym doktor habilitowany Janusz Książyk. Jest też kilka przepisów. A oprócz tego dużo informacji o ekologicznym stylu życia, które można wykorzystać niezależnie od tego czy jest się rodzicem czy nie.

Całkiem innym pomysłem na świąteczny prezent, a może czymś do wykorzystania zupełnie przy innej okazji, może być sesja zdjęciowa. Po własnych doświadczeniach – też bardzo Świątecznych, w zeszłym roku pod choinką znalazłam pierścionek zaręczynowy – polecam studio fotografii ślubnej Macieja Ostrowskiego Tonalart, który wykonał piękne zdjęcia podczas naszej ceremonii ślubnej i wesela, bo w końcu historia z pierścionkiem miała swoje zwieńczenie 3 miesiące temu.

Świąteczne menu

Kilka razy podawałam już propozycje świątecznego menu, w tym roku może pomóc akcja „Wegańskie Święta” zainagurowana na blogu „Śmierć kanapkom”.

A 20 grudniaDzień Ryby.



poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Miałam nie pisać o Wielkanocy i nadrabiać zaległości związane z „Wegańską boginią w kuchni” (zdradzę tajemnicę że kolejną opisywaną książką będzie „Kuchnia wegetariańska z fantazją”) ale na tak wielu blogach widziałam wegańskie menu świąteczne, że postanowiłam umieścić swoje ze Śniadania Wielkanocnego.

Tradycyjnie ale w wegańskiej wersji – pasztet z soczewicy z chrzanem, wędlina sojowa szynkowa z suszonymi śliwkami, sałatka warzywna oraz babka cytrynowa.

Pasztet z zielonej soczewicy

Przepis pochodzi z książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicyMoniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maćka Szaciłlo. Pasztet pokazywałam w styczniu, w takim spóźnionym pobożonarodzeniowym wpisie. Tym razem podam przepis bo pasztet jest wyjątkowo smaczny i bardzo świąteczny, zresztą w świątecznej sekcji książki się znalazł. Przepis zawiera mleko w proszku ale użyłam sojowego mleka w proszku i wyszło doskonale. Zamierzam następnym razem użyć mleka ryżowego lub kukurydzianego, wolę nieco ograniczyć spożywanie soi (szczególnie patrząc na ten Wielkanocny talerz ;). Pominęłam też masło zupełnie. Już samego oleju jest wystarczająco dużo.

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 12 pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • bułka tarta do wysypania formy
  • przyprawy
  • 7 ziarenek jałowca
    • 2 łyżki suszonych warzyw
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego imbiru
    • 2 liście laurowe
    • 2 łyżki suszonego majeranku
    • 1 łyżka suszonego lubczyku
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • ½ łyżki gałki muszkatołowej
    • 10 ziarenek czarnego pieprzu

Soczewicę zalać wodą i moczyć 6 godzin. Ugotować w 3 szklankach wody, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia.

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut.

Cebulę dusić kilka minut na oleju. Dodać pieczarki, dobrze wymieszać, przykryć i dusić 15 minut, co jakiś czas mieszając.

W młynku do kawy, moździerzu lub mini robocie kuchennym zmielić przyprawy na proszek.

Wszystkie składniki zmielić w robocie kuchennym lub blenderze.

Piec w 200° C przez 45 minut.

Sałatka jarzynowa

Bardzo lubię sałatkę jarzynową, najbardziej drobno pokrojoną, dlatego raczej rzadko ją robię. Chyba każdy ma jakieś własne preferencje dotyczące sałatki - niektórzy wolą więcej marchewki, inni nie znoszą jabłka w sałatce. To moja ulubiona wersja proporcji pomiędzy warzywami.

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera korzeniowego
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku (400g)
  • 1 jabłko
  • 1 porcja majonezu sojowego domowej roboty (przepis z Naturalnej Kuchni Wegetariańskiej 2)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Marchewki, pietruszkę i selera obrać, pokroić na 3-4 kawałki, gotować w osolonej wodzie do miękkości, warzywa nie mogą być jednak rozgotowane. Ostudzić.

Ugotowane warzywa, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę (najlepiej 3x3 mm ale kto by się przejmował). Do warzyw dodać groszek, majonez, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Schłodzić co najmniej 30 minut przed podaniem.

Babka

To po prostu ciasto cytrynowo-kokosowe (Coconut Lemon Bundt Cake) z Veganomicon upieczone w formie babkowej. Do tego cytrynowy lukier – pomysł własny.

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wrzącej wody

Wymieszać wszystkie składniki aż do otrzymania kremowej konsystencji lukru. Polewać ciasto.

piątek, 04 czerwca 2010

Pogoda burzowa ale piknik może się udać nawet w salonie. Z takiego pikniku polecam kilka propozycji na taki konwencjonalny, kiedy będzie padało nieco mniej deszczu.

Poniżej na zdjęciach nie całkiem wegański piknik (ser pleśniowy), dlatego powycinałam tylko wegan-przysmaki, ale mój chłopak (jak i inni piknikowicze) jest nie-wegański, chociaż przez 95% cieszy się z wegańskich posiłków, albo po prostu przyjmuje to już z rezygnacją, tylko nie daje po sobie poznać;). Zaletą piknikowych przysmaków jest czas ich wykonania. Babeczki można upiec dzień wcześniej, a kiedy piecze się tofu przygotować sałatki.

W koszu piknikowym:

  • wędlina sojowa Polsoja ze śliwkami suszonymi i awokado
  • domowa wersja tabbouleh
  • sałata z tofu i pistacjami
  • pieczone tofu, marynowane w paście miso
  • hummus
  • pomidorki
  • pieczywo
  • sałatka owocowa
  • babeczki czekoladowo bananowe z polewą czekoladową

Domowa wersja tabbouleh

Domowa, bo może nie do końca oryginalna wersja, ale jak każda sałatka tego typu sprawdza się najlepiej w gorące dni, kiedy nie chce się nic gotować, i w koszu piknikowym, bo długo zachowuje świeżość.

  • 1 opakowanie kuskus przygotowane zgodnie z instrukcją
  • 1 ogórek, długości około 15-20 cm, obrany i pokrojony w ćwierćplasterki
  • 2 duże pomidory, pokrojone w małe kawałki
  • ⅓ szklanki zielonych i czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • ½ szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 ½ pęczka natki, pokrojonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowany i ostudzony kuskus wymieszać z warzywami.

Sałata z tofu i pistacjami

Samo tofu jest mdłe, kluczem jest wyrazisty sos, stąd trochę więcej octu, niż w klasycznym vinaigrette.

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 opakowanie miękkiego tofu (sałatkowe Orico, 125 gram)
  • ⅓ szklanki pistacji

Sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 ½ łyżki octu jabłkowego
  • ½ ząbku czosnku, zmiażdżony
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Do sałaty dodać pokruszone tofu i pistacje. Zalać przygotowanym wcześniej sosem.

Pieczone tofu

Przygotowane z przepisu z VeganYumYum, też pojawiło się na blofu wcześniej, pieczone wędzone tofu z pastą miso. Do zajadania na ciepło i zimno.

Hummus

Pewnie każdy ma jakiś własny, wypróbowany przepis. Ja mam ten, ale i tak jest bardzo umowny, po prostu próbuję i dodaję a to więcej soli, a to soku z cytryny.

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka odcedzonej i wypłukanej ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • oliwa

W robocie zmiksować ciecierzycę z tahini, oliwą, czosnkiem, kimenm i solą. Do miksowania być może trzeba dodać nieco więcej oliwy.

Gotowy hummus polać oliwą i posypać słodką papryką.

Uwagi

Używam papryki węgierskiej, inne, przynajmniej wedug mnie ;), nie są takie dobre.

Sałatka owocowa

Nie ma się czym się chwalić – po prostu wymieszane owoce z puszki: brzoskwinie, ananas i liczi.

Babeczki czekoladowo-bananowe

Babeczki z przepisu z postpunkkitchen z polewą z książki Vegan Cupcakes Take Over the World. Jeżeli gdzieś idę – piknik, grill, urodziny, impreza w pracy – to szansa, że przyniosę właśnie TE babeczki wynosi 95% ;).

sobota, 03 kwietnia 2010

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Poniżej bezjajeczne jajka marcepanowe w wegańskim, czekoladowym gniazdku!

chocolate nest

/ CC by wockerjabby @ flickr

środa, 23 grudnia 2009

Kwestie wege-kulinarne poruszałam w zeszłym roku. W tym życzę Wesołych Świąt!

Image Hosted by ImageShack.us


Marek Raczkowski, "Przekrój" numer 51-52/2009

I jeszcze taka wisienka na torcie - bombeczka na choince ;)

niedziela, 02 sierpnia 2009

Spokojnie, to bardziej wpis o charakterze felietonu a nie zapowiedź jakiś zmian w moim życiu :).

IMG_3400e

/ CC by artescienza at flickr

Zainspirował mnie wątek, kilka dni temu widoczny na głównej stronie gazeta.pl, z forum Kuchnia "Eleganckie dania wegetariańskie". Autorka szuka eleganckich dań, do podania na wegetariańskim weselu. Wątek jest bardzo ciekawy i zainspirował mnie do poszukiwań ale nie rozumiem kilku rzeczy:

  • wątek ten pojawił się w temacie "Wegetariańskie śniadanie wielkanocne" - całkowicie niesłuszne założenie, że goście mogą być wegetarianami - założyłabym skrajnie odwrotnie, że są wegańskimi bezglutenowcami bo wtedy żadnej wpadki nie będzie
  • skąd ta chęć podawania tart? Albo czegokolwiek innego co wymaga oddzielenia z większej całości? To jednak jest skrajnie nie-eleganckie. Eleganckie dane powinno być od razu całością na talerzu (chyba że, ktoś wybiera opcję bufetu albo bardziej domową atmosferę), zostaje więc mini tarta, jedna dla każdego. Polecam lekturę menu bankietów noblowskich oraz krótki opis mód kulinarnych na tychże.

Ale wystarczy narzekań - super że tak dużo osób odsyła do puszki i uważa sam pomysł nie tylko za normalny ale i całkiem wykonalny.

Inspiracje

Zacznę od ogólnej uwagi - wegetariańskie jedzenie może być tak samo starannie wysytylizowane jak każde inne - polecam bloga What The Hell Does A Vegan Eat Anyway?. Nie ma na nim zbyt wielu przepisów, ale prezentuje pięknie wystylizowane potrawy, przygotowywane przez autora bloga na codzień.

Jeśli szukacie czegoś naprawdę wykwintnego odwiedźcie strony eleganckich reatauracji np. Millenium z San Francisco. Część przepisów z książek wydanych przez szefów kuchni jest dostępna na google books:

  • The Artful Vegan - propozycje wysublimowane do granic możliwości
  • The Millenium Cookbook - wykwintne, lecz prostsze dania.

Na google books dostępna też jest książka "Great Chefs Cook Vegan Food" - wiele interesujących, eleganckich przepisów, ładnie zilustrowanych.

Inspirujące mogą też być programy telewizyjne - np. prowadzone przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka "Atelier Smaku" w kuchnia.tv. Prowadzący może są nieco hipisiarscy, chociaż bardzo zaangażowani w to czym się zajmują, ale wegańskie creme burlee czy pascha z mango robią wrażenie! :)

Można też poszperać w życiu innych - 8 najlepszych wegańskich wesel (VegNews).

Przekąski / Sałaty

Stosunkowo prosta sprawa - grillowana rzymska sałata z grzankami, pasztet z soczewicy, mini tarty lub muffiny warzywne.

Zupy

Krem ziemniaczano-porowy z tofu.

potato, leak and tofu soup

/ CC penguincakes at flickr

Entree

Grillowane grzyby ze szparagami, tymbalik z ziemniaków z cukinią w sosie pomidorowym

Reception vegan Entree

/ CC digiyesica at flickr

Grillowane tofu z pesto na polencie z czerwoną papryką z dodatkiem grillowanych szparagów.

fancy vegan entree

/ CC massdistraction at flickr

Warzywna sakiewka z ciasta na zielonej soczewicy.

Puff Pastry Entree

/ CC gtrwndr87 at flickr

Deser

Przede wszystkim weselny tort. Prezentowany na zdjęciu poniżej przygotowany został wg przepisu na babeczki waniliowe z "Vegan Cupcakes Take over the  World" i zwielokrotnionej ilości kremu. Przepis na te babeczki prezentowałam w zeszłym roku w lecie - Tęczowe Babeczki Waniliowe.

My Wedding Cake

/ CC moxlux at flickr

Można dodatkowo zaprezentować udekorowane babeczki.

the wedding cupcakes!

/ CC sleepyneko at flickr

Vegan-Gluten Free Cupcakes

/ CC Intrepidation at flickr

A co jeśli nie chce nam się nic przygotowywać?

Vegavani - catering wegetariański

Avocado - catering wegetariański

A przede wszystkim

bawcie się dobrze przygotowywując, będą gościem lub tylko czytelnikiem notatki o wegańskim weselu! :)

P.S.

Wszystkie zdjęcia przedstawiają dania z wegańskich wesel i udostępnione sa na licencji Creative Commons.

Och tak, to też o weselu!

piątek, 10 kwietnia 2009

Tak samo jak w zeszłym roku obchodzącym nadchodzącą Wielkanoc proponuję:

- wybór dań wielkanocnych, dzięki serwisowi puszka.pl

- paschę z mango - przepis pochodzi z programu Atelier Smaku, do którego miałam i mam pewne wątpliwości nadal, jednak samo danie wydaje się być naprawdę super :)

Osobom jędzącym jajka pod rozwagę:

- Trójka nie czyni wolnym

- Uważaj na podrobione jajka - artykuł z dziennika metro o niewłaściwym oznaczaniu jajek

Zainteresowanym trwającym świętem Pesach (w sumie trochę po ale może i tak kogoś zainteresuje):

- rozterki na blogu Haderech

- wegańska wersja zupy z kulkami z macy (bez tofu, strączkowych, niedozwolonej mąki) [ang]

- krótki artykuł odozowolonych wegąńskich produktach [ang]

 

Osobom celebrującym i/lub cieszącym się z trwałego pojawienia się wiosny (czyli w drugim przypadku mam nadzieję że wszyscy do tych osób należą ;):

 

 

/ bo to jest o wiośnie jakby...

środa, 18 lutego 2009

Trochę spóźniony opis poświęcony dwóm okazjom - Walentynkom i Dniu Kota, który był wczoraj!

WALENTYNKI

 

W zeszłym roku było tak - w tym stawiam na prostotę. Kostki gorzkiej czekolady podane z kawąłkami świeżego mango lub odrobiną konfitury lub dżemu morelowego! !

DZIEŃ KOTA

Globula =

cat

 

 
1 , 2