| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
01. Veg Cooking ;)
02. Cooking (blogi)
03. Cooking
04. Różne Wege
05. Czytam :)
06. Zlinkowali mnie :)
07. Oszczędzaj!
08. OkołoNaukowe
09. Warszawa
10. Moje
Tagi




Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Kategorie: Wszystkie | Inne | Obiad | Okazje | Osobiste | Przekąski | Różne | Słodkie | VeganMoFo | W terenie | Śniadanie
RSS
piątek, 04 stycznia 2008

Na piątkowy wieczór film "Blood Car". Do napisania o nim, bardziej niż fakt, że główny bohater jest weganinem, nakłoniła mnie ta wiadomość. Film dzieje się w niedalekiej przyszłości (może za dwa tygodnie...), gdy ceny benzyny osiągają cenę 100$ za galon ropy/benzyny. Nauczyciel klas początkowych i weganin odkrywa przypadkowo paliwo alternatywne - ludzką krew.

1 baryłka ropy = 42 galony paliwa

Blood Car

Image Hosted by ImageShack.us

"Blood Car" - strona oficjalna filmu [ang]

 

 

IMDB - "Blood Car" [ang]

community.livejournal.com/film_stills - galeria kadrów z filmu [ang]

 

Niesamowite napisy na tablicy:

- Manhattan Project: not actually in Manhattan

- Hippopotamus: not actually friendly ;)

 

 

czwartek, 03 stycznia 2008

Znowu pieczarki, tofu i zielone pesto, ale tym razem udało mi się zniszczyć sylwestrowe zapasy ;)

P1010220

Sos pomidorowo-pieczarkowy

  • opakowanie przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • ewentualnie sól
  • 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych

Moja wersja klasycznego sosu - dobrego do makaronu, pizzy, kaszy, warzyw i właściwie wszystkiego ;)

Pieczarki po umyciu, osuszeniu i obraniu poszatkowałam w robocie kuchennym - wyszło mi niespełna 1,5 szklanki „pieczarkowych wiórków”. Cebulę drobno posiekałam a czosnek w łupinkach rozgniotłam, przyciskając go szeroką stroną noża do deski do krojenia. To sztuczka podpatrzona w programach kulinarnych (nie-wegańskich ;), czosnku nie trzeba obierać - miąższ sam „wyskakuje” z łupinki, którą łatwo oderwać, taki rozgnieciony szybciej „oddaje” smak sosowi no i łatwo taki jeden duży kawałek wyłowić - nie każdy lubi go znajdować akurat na swoim talerzu. Poszatkowane składniki smażyłam na oleju na bardzo rozgrzanej patelni przez 10 minut, aż do odparowania wody z grzybów, co jakiś czas mieszając. Dodałam przecier i przyprawy i na małym ogniu dusiłam kolejne 10 minut. Z podanych składników wyszły mi 3 mniejsze porcje.

Uwagi

 

Prawdopodobnie każdy ma własne proporcje poszczególnych składników - więcej/mniej cebuli, soli itd. Ja wierzch sosu lubię posypać płatkami drożdżowymi, przypomina to nieco niezwykły smak parmezanu.

Ten niezwykły smak to umami - piąty smak odbierany przez ludzkie receptory smakowe, co ciekawe, znajdujące się dla tego smaku nie tylko na języku ale w całej jamie ustnej.

Wikipedia [pl] - Umami

Kulinaria INSOMNIA [pl] - Umami - 5 smak

 

Smażone tofu w zielonym pesto

  • tofu
  • zielone pesto
  • 1 łyżeczka oleju

Pokrojone w plastry tofu obroczyłam w pesto i usmażyłam na oleju. Pesto stworzyło chrupiącą, bardzo smaczną skorupkę (co widać na zdjęciu ;).

Uwagi

 

Zielone wegańskie pesto można kupić w sklepach ze zdrową żywnością itp.

Kuskus

P1030217 Ah ;) Idealny wyszedł, ale wybrany raczej tylko ze względu na szybki czas przygotowania. Osobiście wolałabym zamiast pęczak, ale przygotwanie całego posiłku zajęło mi 20-25 minut.

Zapraszam do oglądania zdjęć potraw na moim (nowym ;) koncie Flickr.com :)

 

środa, 02 stycznia 2008

Na skromny początek grillowane warzywa z zielonym pesto.

grillowane warzywa z zielonym pesto

 

Zielone pesto

  • pół szklanki liści bazylii (świeżej ;)
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek (extra vergin)
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki orzechów (tutaj nerkowce i migdały)
  • 2 łyżki stołowe płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

Jak w przypadku każdego pesto całość miksujemy w blenderze, dodając stopniowo oliwę ;) Ilości soli i pieprzu- zależnie od własnych preferencji.

Uwagi

Ponieważ używałam orzeszków już przygotowanych, nie prażyłam ich przed zmiksowaniem.

Ze względu na różną twardość liści, zawartość w nich wody i inne czynniki, czasami trzeba dodać więcej oliwy

Płatki drożdżowe - mam mieszane uczucia co do ich używania ale dobrze zagęszczają sos i dają specyficzny, w tym przypadku porządany, posmak. W celu zagęszczenia pesto można też dodać tofu. Nie polecam przechowywanie sosu dłużej niż 2-3 dni. Z podanych proporcji wypada ilośc sosu na 1-2 porcje obiadu.

 

Przepisy którymi się inspirowałam przygotowując swoje pesto:

Allrecepies.com - Yummy Vegan Pesto

 

Grillowane tofu z warzywami

  • pieczarki
  • cebula
  • papryka
  • pomidory
  • tofu
  • pesto
  • pieprz kolorowy

Przygotowanym wcześniej pesto smarujemy pokrojone w plastry tofu i warzywa, odstawiamy wszystko na jakies 30 minut. Na rozgrzaną patelnię grillową układamy pieczarki i cebulę. Zależnie od temperatury patelni po ok. 5 minutach dokładamy paprykę i tofu. Po kolejnych 4 przekręcamy wszystko i kładziemy an patelnię pomoidry, które przekręcamy po około 3 minutach. W niespełna 15 minut wszystkie składniki są mocno zgrillowane. Po nałożeniu na talerze posypujemy mieszanką kolorwych pieprzy i ewentualnie solą, jednak sam sos pesto pozostawia, szczególnie na tofu, słoną skorupkę.

Uwagi

Patelni nie smarujemy tłuszczem, dzięki temu nie w czasie smażenia nie dymi ;)

Patelnia Grillowa

 

Mam nadzieję, że następne wpisy będą lepiej zilustrowane i opisane :)

 

 

Tagi: tofu warzywa
17:29, spaceage , Obiad
Link Dodaj komentarz »
1 ... 31 , 32 , 33 , 34 , 35