Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa mamy z kapusty i chleba

To ostatni wpis z "aktualnych" na tym blogu. Zapraszam na http://wiecejyofu.wordpress.com.

To już ostatni z przepisów z książki „Vegan on the Cheap”, który zaprezentuję. Ten naprawdę jest tani także w polskich warunkach a składniki są łatwo dostępne. Zupa jest też bardzo łatwa w przygotowaniu, chociaż gotowanie zajmuje trochę czasu. Może moje tłumaczenie nazwy potrawy (Mom’s Bread and Cabbage Soup) jest trochę koślawe, ale oddaje dobrze treść – kromka chleba zalewana jest zupą z kapusty a przepis nawiązuje do włoskiej cucina povera.  Oczywiście zmniejszyłam ilość oliwy z 1 łyżki → 1 łyżeczka, ale wydaje mi się, że nie ma to żadnego wpływu ani na smak ani na wygląd zupy na zdjęciu.

W książce przepis na stronie 65, do znalezienia w Internecie.

  • 4 – 6 kromek chleba (najlepiej chleba w stylu włoskim)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 duża, żółta cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała główka kapusty, posiekana
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 1 puszka, przepłukanej i odsączonej, białej fasoli
  • 4 ½ szklanki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

W garnku na rozgrzanej oliwie smażyć pod przykryciem cebulę, przez około 5 minut. Dodać czosnek i kapustę, przykryć i gotować przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać cząber, bazylię, pomidory, fasolę, bulion oraz sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.

Na dno talerza wyłożyć kromkę chleba, zalać zupą.

6 porcji



środa, 29 maja 2013, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
6benek
2013/06/17 20:33:19
Wygląda faktycznie jak u mamy. Uwielbiam młodą kapustę z mięsem i pomidorami
-
Gość: Maddy, *.icpnet.pl
2013/09/04 12:02:25
Jestem fanką kapuścianych zup!
-
casioedifice
2013/12/11 12:07:16
moja córka kocha jeść kapustę, muszę takiej spróbować.
-
Gość: dusia, 217.153.182.*
2013/12/11 12:12:40
Uwielbiam zupę z kapusty! Szczególnie kiedy rozwiązuję pity www.deklaracjapit.info/
-
2014/02/19 01:39:38
Super bardzo.
-
2014/04/10 12:38:59
Kocham takie zupy. Praktycznie tak samo jak uwielbiam botki na koturnie. Tak, jestem maniaczką butów i jestem z tego dumna!
-
caffe.galeria
2014/12/04 09:25:54
fajny przepis, tylko ja podziękuje fasoli :)
-
Gość: mizanowski, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 18:28:05
bumbastycznie