Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Burrito z tofu i fasolą barbecue

Od 1 czerwca 2013 zapraszam na blog pod adresem http://wiecejyofu.wordpress.com

Autorka książki „Vegan on the Cheap” przekonuje, że to tani i łatwy w przygotowaniu obiad. Co do pierwszego w polskich warunkach można mieć wątpliwości, drugie natomiast jest pewne. W pszenną tortillę zawinięte jest apetyczne smażone tofu i fasola z sosem barbecue.

Przepis w książce na stronie 146 (Barbecued Black Bean and Tofu Burritos), do znalezienia także w Internecie. Oczywiście zmniejszyłam ilość oleju 2 łyżki → 2 łyżeczki i nie użyłam dymu w płynie, dodałam soli wędzonej. Zmieniłam też czarną fasolę na czerwoną, bo taka była pod ręką. Jak widać zjadłam burrito z tradycyjnym koleżką kuchni tex-mex, czyli z Kolesławem. Muszę przyznać, że to spędzające niektórym sen z powiek spolszczenie kolsloła w pewnych momentach uważam za przeurocze. Kolesław to taki przyrodni brat Sorewicza. Zresztą, ten przepis to prawdziwa mina. Keczup czy keczap? Mniejsza z tym, to było naprawdę smaczne i gotowe w ciągu 15 minut. A może nawet w tym czasie zdążyłam już zjeść wszystko nawet?

  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 Łyżki ketchupu
  • 1 Łyżka melasy
  • 1 Łyżka musztardy Dijon
  • 2 Łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki dymu w płynie
  • sól i pieprz
  • 1 ½  szklanki /1 puszka czarnej albo czerwonej fasoli, przepłukanej i odcedzonej
  • 225 g twardego tofu, odsączonego I pokrojonego w 0.5 cm plastry
  • 4 pszenne tortilla

W niewielkim garnku rozgrzać 1 łyżeczkę oleju. Dodać cebulę, przykryć I gotować aż będzie miękka. Dodać ketchup, melasę, musztardę, 1 łyżkę sosu sojowego, cukier, fasolę oraz sól i pieprz. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż fasola będzie gorąca.

Na czystej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i smażyć tofu, aż stanie się złocistobrązowe, co jakiś czas przekręcając plastry. Tofu doprawić 1 łyżką sosu sojowego, solą i pieprzem.

Podgrzać tortille.

Na tortille wykładać tofu, na tofu wyłożyć fasolę. Zawijać I podawać z surówką i chipsami z tortilli.

piątek, 24 maja 2013, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: kikimora, 82.160.207.*
2013/05/24 14:49:03
Brzmi i wygląda super, musi być bardzo sycące i aromatyczne. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie próbowałam sałatki Coleslaw (wolę rdzenną wersję nazwy). I tak na marginesie: skąd bierzesz wędzoną sól?
-
Gość: Avka, *.warszawa.vectranet.pl
2013/05/24 18:48:34
Wygląda bardzo apetycznie. :) Nie przepadam za typowym burrito z fasolą, kukurydzą i czymś tam jeszcze, ale z tofu to co innego!
-
spaceage
2013/05/25 16:09:48
Avka: szczerze mówiąc to zbyt wiele burrito w życiu nie jadłam (mimo że byłam w Meksyku ;) ale to jest bardzo sycące i smaczne (i łatwe w przygotowaniu)

Kikimora: mnie wujek Koelsław za każdym razem rozczula - nic nie poradzę, ale warto spróbować (chociaż ja najczęściej mieszam mieszankę kapusty i marchewki z torebki z sojjogurtem naturalnym i tyle). Sól wędzoną można np kupić w Marks & Spencer (ale akurat to nie jest moja ulubiona), ale tak naprawdę jest do znalezienia w Internecie - ja teraz używam soli wędzonej maldon z Kuchni Świata

I chciałabym przypomnieć że od 1 czerwca tylko na wordpressie będzie więcej yofu :)