Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z dalu i warzyw z ryżem z przyprawami

To już przedostatni wpis poświęcony książce „Kuchnia Kryszny”, i tym razem napiszę o największej wpadce, jaką był ryż czyli Masala bhat – dla mnie tak bardzo przyprawiony że niejadalny, natomiast sama zupa była w porządku (Dal tarkari), chociaż, jak to się mówi, bez szału.

Przepis na dal w książce na stronie 108, na ryż na stronie 96. Do znalezienia w internecie także tu i tu.

Zupa z dalu i warzyw

  • 200 g fasolki mung
  • 1,9 l wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 1 laseczka cynamonu, przełamana na pół
  • 1 ł kurkumy
  • 275 g różnych warzyw (ja dałam po prostu porcję włoszczyzny), pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ł oleju roślinnego
  • 1 ½ ł nasion kminu
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1 ł świeżego imbiru, startego
  • ¼ ł asofetidy
  • 1 Ł posiekanej kolendry
  • cytryna do podania

Do wody dodać sól, liście laurowe, cynamon, zagotować, dodać fasolkę mung i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przykryć częściowo garnek, zmniejszyć ogień do średniego i gotować 20 minut, lub aż fasolka stanie się dość miękka. Dodać 1 łyżeczkę oleju i kurkmuę oraz pokrojone warzywa. Ponownie przykryć i gotować aż warzywa staną się miękkie a fasolka się rozgotuje.

Na małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać kmin i chili. Gdy nasiona się zbrązowią dodać imbir i asofetidę i smażyć kolejne kilka sekund. Przyprawy dodać do zupy i zamieszać. Przykryć ponownie garnek i gotować 4-5 minut.

Podawać z kolendrą i cząstkami cytryny.

Ryż z przyprawami

  • 350 g ryżu basmati
  • 825 ml wody
  • 1 ł soli
  • 1 ł oleju roślinnego
  • 1 ł nasion kminu
  • ¼ ł płatków chili
  • 1 ł mielonego cynamonu
  • 1 ł startego imbiru, świeżego
  • ½ ł gałki muszkatołowej
  • 3 strączki kardamonu
  • 2 Ł posiekanej kolendry

Ryż dokładnie wypłukać i moczyć w wodzie 15 minut. Odsączać na sitku 15 minut. Zalać 825 ml wody z solą.

W garnku rozgrzać olej, dodać kmin i chili a następnie cynamon, imbir, kardamon i gałkę. Zamieszać i dodać ryż, nadal mieszając. Po 2 minutach dodać gotującą się wodę, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 15-18 minut, nie podnosząc pokrywki i nie mieszając.

Odkryć i gotować kilka minut, wyjąć kardamon, wmieszać kolendrę.





niedziela, 03 marca 2013, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: