Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Matar panir z tofu

Placki z nadzieniem ziemniaczanym bardzo mi smakowały (chociaż było przy nich sporo pracy), przy tofu z groszkiem w sosie pomidorowym pracy było zdecydowanie mniej, ale i smak, jak dla mnie, nie był zachwycający.

Zamiast sera użyłam tofu i kminu zamiast kminku indyjskiego. Zamiast świeżego chili, bo nie jadam ostrych potraw, czyli dałam ⅛ łyżeczki płatków suszonego chili,, ale koniec końców, już po konsumpcji, okazało się, że zjadłam z niewegańskim indyjskim pieczywem. Czyli ogólnie mogłoby być znacznie, znacznie lepiej, co bardzo dobrze widać na zdjęciu słabej jakości.

Przepis na Matar panir w książce „Kuchnia Kryszny” na stronie 154, ja cytuję za wspomnianą już wcześniej stroną internetową.

  • 225 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
  • olej do smażenia
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • ½ łyżeczka kminu
  • ⅛ łyżeczki płatków suszonego chili
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • ¼ łyżeczki asafetidy
  • 450 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 150 ml wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka garam masali

Tofu usmażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Przygotować w misce roztwór 3 łyżeczek soli, 2 łyżeczek kurkumy i 2 szklanek ciepłej wody. Przełożyć do niego tofu i wykonywać kolejne czynności.

W garnku rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać kmin, chili i imbir. Smażyć około 30-40 sekund, dodać asofetidę i ½ łyżeczki kukrkumy. Wymieszać, dodać groszek i wodę. Przykryć i gotować około 4 minut. Dodać odcedzone tofu i pomidory. Gotować 5 minut. Dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę soli i garam masala.



niedziela, 24 lutego 2013, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
6benek
2013/07/16 18:40:21
Na pierwszy rzut oka wygląda smacznie a po zapoznaniu się ze składnikami stwierdzam że warto wypróbować przepis