Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Alu paratha

2 tygodnie temu pisałam o moich przeżyciach i przygodach z książką „Kuchnia Kryszny” – oczywiście nie było tak, że zaliczyłam same porażki i nic mi nie smakowało, choć zdecydowanie kuchnia indyjska to nie jest to. Dobrym przykładem są placki z nadzieniem z ziemniaków, czyli alu paratha. Ale też i nie obyło się bez drobnych problemów technicznych – nadzienia zrobiłam za dużo, placki nadziałam za bardzo a w końcu większość farszu z nich wypłynęła (można się było domyślić takiego zakończenia). Bardzo fajne do zajadania na drugie śniadanie w pracy, po wcześniejszym generalnym porządku w kuchni.

W książce na stronie 135, do znalezienia też w internecie.

  • 200 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • 100 g białej mąki
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego + olej do smażenia
  • 125 ml ciepłej wody
  • sól
  • Nadzienie:
    • 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane
    • ½ łyżeczki kminku indyjskiego (ok dałam kmin rzymski)
    • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
    • ½ łyżeczki papryki (nie jestem hardkorem)
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • 1 ½ łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki posiekanej natki kolendry

W dużej misce wymieszać mąkę pełnoziarnistą z białą, powoli dolewać wodę i 2 łyżki oleju, wyrabiając na gładką masę. Odstawić, przykryte ściereczką, na 30 minut.

Na patelni rozgrzać ½ łyżeczki oleju, dodać kmin i smażyć, dodać imbir, paprykę i kurkumę, smażyć około 10 sekund, ciągle mieszając. Dodać ziemniaki i smażyć 5 minut, ciągle mieszając. Dodać sok z cytryny, sól i nać kolendry, dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować z ciasta 10 kulek, każdą rozwałkować na placek o średnicy 15 cm, posmarować olejem, na środek położyć łyżkę nadzienia, zlepić ciasto, by powstał kształt pieroga., oprószyć mąką i rozwałkować na cienkie placki.

Placki smażyć na posmarowanej olejem patelni na złotobrązowy kolor.

Wiem, że zdjęcie nie jest ładne. Na otarcie łez za to Cornershop (ciężko z indyjskimi inspiracjami).



wtorek, 12 lutego 2013, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
dogsonx
2013/02/12 16:02:42
hmmmm coś ciekawego i nieznanego :)
-
czarny.basiek
2013/02/15 18:45:56
Wygląda ciekawie. Twój blog to skarbiec wiedzy, szczególnie odkąd postanowiłam ostatecznie zmienić wege na vega:) Dzięki i pozdrawiam:)
-
Gość: Kasia, *.toya.net.pl
2013/02/21 23:56:01
Uwielbiam dania indyjskie i już czuję, ze to by mi bardzo smakowało, zwłaszcza nadzienie :)
-
spaceage
2013/02/24 14:16:30
czarny.basiek : wow! miło słyszeć :) jakby coś zawsze służę pomocą :)

Kasia, dogsonx - trochę z nimi pracy ale polecam - nadzienie samo w sobie jest pyszne i można je dodać do naleśników na przykład ;)