Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa grochowa z ziemniakami

Idealna zupa na mroźne dni – gęsta, pożywna, z ziemniakami i zasmażką. Nie jestem fanką zup z mąką ale w tym przypadku to usprawiedliwione, ten przepis to prawdziwy old school z książki „Kuchnia jarskaWandy i Zbigniewa Piotrowiaków wydanej przez Polskie Wydawnictwa Gospodarcze w 1957 roku, czyli 55 lat temu! Robi wrażenie!

Na okładce radosne warzywa zachęcają do konsumpcji (powiedzmy że nie jest to pomidor-psychol ale jest blisko), wstęp oraz pierwsze rozdziały przedstawiają „wpływ metod kulinarnych na wartość odżywczą potraw” i sprzęty niezbędne w kuchni jarskiej. Jest też kilka przykładowych jadłospisów, na każdą porę roku. Co mnie zaskoczyło to treść i zdjęcia. Na zdjęciach znalazły się zastawy do śniadania, nakrycie do kawy czy do kruszonu. Powiedzmy że nie spodziewałam się zdjęć zastawy używanej do podwieczorku, chyba że w ludowej Polsce każdy miał mieć do niej dostęp, w co wątpię. Podobne wątpliwości ogarnęły mnie kiedy znajdowałam w przepisach, jak najbardziej obecne także w przedwojennej polskiej kuchni z tym że wtedy te produkty można było kupić bez problemów poza ceną oczywiście, imbir i parmezan. A ten drugi naprawdę często się pojawia. Ale autorzy pomyśleli o wszystkim i na końcu książki znajduje się bardzo rozbudowany słowniczek przypraw – poza imbirem opisana jest kolendra, kapary czy tajemniczy bevit, który jest ekstraktem drożdżowym takim jak marmite.

Same przepisy już tak bardzo nie zaskakują ale mogą wzbudzić pewien sentyment. Przepisy obejmują kanapki, przystawki w rodzaju suszonych śliwek gotowanych z kminkiem czy chrzanu z jabłkiem, zup zarówno warzywnych jak i owocowych, na ciepło i zimno, na wywarze warzywnym i grzybowym, na mleku, a w końcu zupy krem i na zakwasie i dodatki do zup – ziemniaki, kluski czy paszteciki. Oddzielne rozdziały poświęcone są przepisom na potrawy mleczne, z sera i z jaj. Na kolejnych 70 stronach znajdują się przepisy na wszelkiego rodzaju dania z użyciem mąki czyli i makaron i kluski ziemniaczane, ryż (istnieje mąka ryżowa prawda? więc umieszczenie w tym miejscu ryżu jest jak najbardziej logiczne) i każdego rodzaju placki i ponownie paszteciki, nawet w takiej postaci jak paszteciki z kaszką krakowską, w składzie których jest jeszcze bułka tarta, to dopiero overload produktów mącznych. I 90 stron przepisów na warzywa – pieczone, smażone, gotowane, sałatki i surówki w tym mój ulubiony przepis na surówkę z pomidorów (widoczna na zdjęciu powyżej) – czyli po prostu całe albo pokrojone, umyte pomidory. Praktycznie wszystkie sosy przygotowane są według tego samego schematu, z masłem, mąką i śmietaną, zmieniają się tylko dodatki – chrzan, korniszony albo szczypiorek. Są też przepisy na desery, w tym lody, napoje, niekoniecznie słodkie. Wszystko przypominające dania ze szkolnej stołówki albo obiad u dawno nie odwiedzanej ciotki po 70tce. Czyli PRL, trochę siermiężnie a jednak przez sentyment za "domowym" odlschoolowym jedzeniem uroczo. Ale uwaga! To przepisy jarskie a nie wegetariańskie na dodatek z dość dalekiej, jeśli o obyczaje żywieniowe chodzi, przeszłości, pojawiają się skwarki, smalec czy słonina. Dużo też jajek, masła i śmietany, ale jestem świadoma że nikomu się nie mieściło w głowie że takich produktów można nie jadać.

Jestem pewna że można znaleźć wiele znacznie lepszych książek, z większą ilością mniej tłustych za to z większą ilością wegańskich dań ale ja mimo wszystko, chociażby ze względów poznawczych polecam tę książkę, chociażby żeby przejrzeć ją z ciekawości,. Przepis jak znalazła na zimną zimę!

Zupa grochowa z ziemniakami

Zupa z zasmażką jednoznacznie kojarzy mi się z zupą z PRL-owskiej jadłodajni czy stołówki (powiedzmy że za dużo nie miałam okazji ale jednak kilka razy się zdarzyło), W książce przepis na stronie 45, ja dodatkowo zjadłam z chlebem z masłem parmezanowym, przepis na stronie 24.

  • 200 g suszonego grochu (zielonego)
  • 250 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler), startej na tarce
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w średnią kostkę
  • 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego
  • 50 g cebuli, drobno pokrojonej
  • 30 g mąki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz

Groch namoczyć na 8 godzin. odcedzić. Zalać 6 szklankami wody. Gdy groch jest miękki dodać włoszczyznę i ziemniaki, sól i majeranek. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Do szklanki wlać 4 łyżki wywaru i dostawić do wystygnięcia.

Na suchej patelni zrumienić mąkę, odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę na oleju, dodać mąkę, ostudzony wywar i czosnek. Mieszać aż do utworzenia rzadkiej masy. Wlać do zupy i gotować całość jeszcze kilka minut.

6 porcji

Kanapki z masłem parmezanowym

  • 8 kromek chleba razowego
  • 100 g wegańskiej margaryny
  • 50 g zamiennika parmezanu (u mnie widoczny na zdjęciu, sklepowy ersatz)
  • starta papryka

Wymieszać „parmezan” z margaryną, dodać paprykę i posmarować kromki. Albo po prostu posypać kromki posmarowane margaryną.

 Warzywa strączkowe 



niedziela, 12 lutego 2012, spaceage
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/13 13:49:19
Ale masz retro skarb w domu! Też mam całą półkę najdziwniejszych książek i magazynów kucharskich, ale ta to prawdziwy odlot, jak widać zresztą po okładce :)
-
Gość: Wera, 77-253-156-214.adsl.inetia.pl
2012/02/24 13:03:22
ha! jestem w posiadaniu podobnej książki,ale już z 79 roku "Dania Jarskie" autorstwa Zofii Maciesowicz. W przepisach nie ma już smalcu i bulionu z kury(przynajmniej nie zauważyłam),ani nawet ryb!<ups.pojawia się jedynie żelatyna> Za to sporo śmietany,żółtego sera itd.Autorka pisze na początku,że białko roślinne jest w pełni wartościowe tylko w połączeniu z nabiałem lub jajkami<czyli wyklucza weganizm>,ale kniga ma jednak ponad 30 lat..
-
2012/04/13 22:56:17
KUCHNIA/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!

OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).

PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: www.instytutirl.com.pl/index6.php

5.TEMAT.
ENGLISH VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.