Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Kosmiczne NALEŚNIKI

2012 rozpoczynam z kosmicznymi naleśnikami. O nie! Nazwy nie wymyśliłam sama, pochodzi (jak i przepis na naleśniki) z książki The 30-Minute Vegan: Over 175 Quick, Delicious, and Healthy Recipes for Everyday CookingMarka Reinfelda i Jennifer Murray, o której pisałam już w grudniu. Oczywiście z każdym wykonanym przepisem wzrastały we mnie wątpliwości czy można te wszystkie przepisy przygotować w 30 minut. Mogę odpowiedzieć że niektóre można (na przykład kitchari z komosy), te naleśniki już może niekoniecznie, ale są bardzo smaczne. Autorzy podali do wyboru dwa nadzienia – jedno słodkie, drugie pikantne. Oba bardzo smaczne. Zdecydowałam się przygotować podwójną porcję naleśników za jednym razem i oba rodzaje nadzienia. Słodkie idealnie sprawdzają się na śniadanie, z grzybami są pysznym daniem obiadowym ale farszu starcza chyba na 4 naleśniki.

Kosmiczne naleśniki

Ciasto naleśnikowe według tego przepisu przygotowywałam dwukrotnie. Za pierwszym razem wyszło idealnie, za drugim nie udało mi się usmażyć ani jednego naleśnika a ciasto miało strukturę galaretowatej meduzy. Zakładam że nie pomyliłam żadnych proporcji a jest to efekt zmiennej natury mąki z tapioki. Także zalecam spory dystans i/lub kilka prób przygotowań. Plusem jest fakt że do przygotowania nie używa się mleka roślinnego, więc praktycznie w każdym momencie można je przygotować bez wcześniejszych zakupów.

Przepis w książce na stronie 58 (Cosmic Crepes), można też podejrzeć go w portalu Scribd, ale jak już wspominałam nie wiem czy książka została tam zamieszczona legalnie.

  • 1 ½ szklanki mąki (typ 550)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki z tapioki albo mąki z maranty (arrowroot)
  • 2 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju z krokosza albo roślinnego
  • olej w sprayu albo olej do smażenia

Przesiać mąkę, mąkę z tapioki i sól do dużej miski. Dobrze wymieszać i dodać wodę i olej. Wymieszać wszystko aż do uzyskania jednolitego ciasta.

Rozgrzać patelnię do naleśników. Smażyć naleśniki 3 minuty lub aż gdy pojawią się na całej powierzchni naleśnika bąbelki. Przewrócić i smażyć 1 minutę.

Nadzienie pieczarkowo-szpinakowe

Przepis zamieszczony na stronie 60 (Mushroom-Spinach Crepe Filling) dostępne jest także na stronie księgarni internetowej Amazon, w podglądzie książki „30-Minute Vegan”. Zmniejszyłam, jak zawsze, ilość oliwy używanej do przygotowania nadzienia.

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 350 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ¼ soli
  • 1 szklanka świeżych liści szpinaku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • ½ szklanki liści bazylii, pokrojonych w cienkie plasterki

Na rozgrzanej patelni smażyć na oliwie grzyby z czosnkiem, sosem sojowym i solą. Smażyć przez 5 minut lub aż grzyby będą miękkie.

Przełożyć nadzienie do miski, dodać szpinak i bazylię, całość dobrze wymieszać.

Nadzienie truskawkowo-rabarbarowe

Przepis zamieszczony na stronie 61 (Strawberyy-Rhubarb Crepe Filling) dostępne jest także na stronie księgarni internetowej Amazon, w podglądzie książki „30-Minute Vegan”. Szczerze mówiąc nie wiem gdzie można kupić mrożony rabarbar, ja swoje naleśniki robiłam latem kiedy świeży był łatwo dostępny. Podgotowałam z dodatkiem 2 łyżek wody trochę więcej niż 1 szklankę pokrojonego w plasterki rabarbaru.

  • 1 szklanka mrożonych truskawek, rozmrożonych
  • 1 szklanka mrożonego rabarbaru, rozmrożonego
  • ¼ szklanki syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 4 szklanki banana, pokrojonego w półplasterki

Zmiksować truskawki z rabarbarem, syropem z agawy i solą.

Naleśnika nadziać bananem i polać sosem.



niedziela, 01 stycznia 2012, spaceage
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: laktoowo, host-89-230-50-15.konin.mm.pl
2012/01/01 18:58:50
Fajny ten przepis na ciasto bez mleka sojowego, na pewno wypróbuję na dniach i postaram się nie zniechęcić jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie. Dysponuję skrobią z tapioki... ale to chyba to samo co mąka?
Happy new year!
-
2012/01/01 20:07:44
szpinakowe nadzienie.. ulubione!
-
2012/01/01 23:47:39
Bardzo ciekawy, nietypowy przepis na naleśniki, podoba mi się!:)
-
2012/01/07 14:43:03
Te w słodkiej wersji mnie kuszą *-*
Mam akurat szpinak w lodówce, ale raczej zużyję go na porannego szejka, więc naleśniki wypróbuję z innym nadzieniem.
-
2012/01/24 16:20:18
Wyglądaja zachęcająco...nigdy nie używałam tapioki...zdecydowanie do poeksperymentowania:)
-
2012/02/26 09:20:56
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem