Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

KITCHARI Z KOMOSY

Myślę że wir przedświątecznych przygotowań już wciąga od jakiegoś czasu i powiedzmy że nie sprzyja to gotowaniu wyszukanych i pracochłonnych potraw, oczywiście pomijając ze te przygotowywane właśnie na Święta. I właśnie w takich sytuacjach przydaje się książka 30-Minute Vegan” Marka Reinfelda i Jennifer Murray.

Kitchari , jak dowiedziałam się po krótkim wyszukiwaniu w google, to tradycyjne ajurwedyjskie danie stosowane w oczyszczaniu organizmu. Do mnie jednak w przypadku kitchari z komosy przemówił łatwość i szybkość przygotowania. Połączenie komosy z czerwoną soczewicą gwarantuje dużą zawartość białka w potrawie.

W książce przepis na stronie 212 (Quinoa Kitchari) lub na stronie Everyday Dish TV.

  • 1 szklanka przepłukanej wodą nieugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy, przepłukanej i odsączonej
  • 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 8 całych ząbków czosnku
  • ¼ szklanki posiekanych ziół takich jak koperek, kolendra, natka
  • sos sojowy
  • sól i pieprz

W garnku zalać wodą lub bulionem komosę z ryżem, dodać cebulę i czosnek. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut lub aż gdy płyn jest wchłonięty, co jakiś czas mieszając.

Dodać sos sojowy, sól, pieprz i zioła. Podawać.

4-6 porcji

Uwagi

W książce znajduje się wiele wskazówek jak wzbogacić kitchari w warzywa – dodać 1 ½ szklanki pokrojonej marchewki, kapusty lub cukinii razem z soczewicą – i smaki takie jak nasiona kopru włoskiego, sok z cytryny, pastę miso czy marynowany imbir.





niedziela, 18 grudnia 2011, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/18 14:05:05
Własnie zastanawiałam się co zrobić z komosy :-)