Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

ZAPIEKANKA po prowansalsku

Ostatni już przepis z książki Zaskakujące tofu” Marioli Białołęckiej (o książce więcej informacji można także znaleźć w serwisie „Kuchnia-kuchnia). Tym razem wybór padł na zapiekankę z cukinii i ziemniaków z masą z tofu. Kiedy uważniej przejrzeć książkę można znaleźć kilka przepisów bazujących na masie z tofu i mieszaniny mąki ryżowej i kukurydzianej (np. kotleciki z brokułów i tofu). Nie jest to wada i naprawdę trudno wymyślić w tej kwestii coś innego, szczególnie że masa jest bardzo smaczna i można ją wykorzystać jako bazę do tart, farszy czy sosów ale wolałabym więcej urozmaicenia. Dodatkowo miałam pewne problemy z instrukcją przygotowania – 4 ziemniaki mogą ważyć i 1 kg i 300 g – przydałyby się bardziej szczegółowe informacje. Sama aranżacja warstw zapiekanki też owiana jest lekką tajemnicą – jak umieścić pomidorki koktajlowe i zalać je masą z tofu (oczywiście gdybym choć trochę pomyślała albo po prostu odwiedziła bloga Weganie, gdzie znajduje się szczegółowa instrukcja przygotowania tej zapiekanki to bym wiedziała). Koniec końców wyszła mi smaczna ale wyjątkowo dziwaczna w kształcie zapiekanka, która bardzo źle się prezentuje na zdjęciach i do której moim zdaniem powinno się dodać podwójną ilość masy z tofu. Mimo tych drobnych niedogodności warto ją przygotować, ponieważ sezon na cukinię i pomidory nadal trwa.

Polecam wpis poświęcony zapiekance na blogu Weganie!

Jak zwykle zmniejszyłam ilość tłuszczu.

  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w 0,5 cm plastry
  • 2 średnie cukinie, pokrojone w 0,5 cm plastry
  • ½ szklanki wody
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g), rozdrobnionego widelcem
  • ½ szklanki mleka sojowego naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 ½ łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 ¼ łyżki mąki ryżowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

W płaskim rondlu na rozgrzanym oleju smażyć przez 3 minutę cukinię i ziemniaki. Dodać sól i pieprz, zalać wodą, przykryć i dusić aż zmiękną (około 5 minut).

Przygotować  jednolitą masę z rozdrobnionego tofu z mlekiem sojowym, sokiem z cytryny, czosnkiem i dymką w blenderze. Dodać sól i pieprz, dodać mąkę kukurydzianą i mąkę ryżową i ponownie zmiksować.

Nasmarować naczynie do zapiekania tłuszczem. Układać kolejne warstwy z cukinii, ziemniaków, pomidorków i masy z tofu, nakładając kolejne warstwy tak by wierzchnią stanowiło tofu.

Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

niedziela, 04 września 2011, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: