Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

KOTLECIKI z BROKUŁÓW i TOFU

Kolejny przepis wart polecenia z książki Zaskakujące tofu” Marioli Białołęckiej – smażone kotleciki z brokułów i tofu. Przepis jest dość prosty jednak wymaga wykonania wielu kroków, co może być nieco czasochłonne ale smak rekompensuje stracony czas.

Przepis w książce na stronie 65, a także dostępny na stronie firmy Polsoja (sponsora książki) oraz na blogach np. I can’t believe it’s vegan. Popularność tych kotlecików wcale mnie nie dziwi

Jak zwykle zmniejszyłam ilość tłuszczu.

  • 300-400 g brokułów, pokrojonych na drobne kawałki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 2 łyżki szczypioru, posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • ½ szklanki wody
  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego, rozdrobnionego widelcem
  • ½ szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego, niesłodzonego (!!!)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 ½ łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 ¼  łyżki mąki ryżowej (z białego ryżu, zwykłej)
  • sól i pieprz
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej do panierowania
  • olej lub olej w sprayu do smażenia

Na oliwie podsmażyć szalotkę (około minuty) dodać czosnek i dymkę, smażyć 30 sekund. Dodać brokuły, imbir, dodajemy pieprz i sól do smaku. Smażyć mieszając około minuty. Dodać wodę, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut, aż brokuły będą miękkie.

Brokuły z przyprawami wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć płyn. Przełożyć brokuły do miski i rozdrobnić je widelcem. Pozostawić do ostygnięcia.

Tofu zmiksować z mlekiem sojowym i octem ryżowym na gładką masę. Dodać sól, odrobinę zielonego pieprzu, mąkę kukurydzianą oraz ryżową. Ponownie zmiksować.

Masę z tofu połączyć w misce z ostudzonymi warzywami i wymieszać. Odstawić do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z zamrażarki i formować nieduże kotlety, panierować w mące kukurydzianej.

Przełożyć do garnka na mocno rozgrzany olej, smażyć z każdej stron po minucie, następnie zmniejszyć ogień, i smażyć pod przykryciem z obu stron na złoty kolor.

około 12-16 kotlecików

Uwagi

Nie poleciłąbym ich jako zimnej przekąski nie tylko ze względu na smak ale i fakt że podgrzane uzyskują piękny zielony kolor.



niedziela, 04 września 2011, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: shaday, *.superkabel.de
2011/09/04 11:28:36
Hmm, jestem fanką wszelkich warzywnych kotlecików, więc coś mi się widzi, że ten przepis wypróbuję, i to nawet niedługo... :)

Pozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com