Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

ZUPA z CIECIERZYCY

Przepis na zupę z ciecierzycy z książki M. Białołęckiej „Zaskakujące tofu pojawił się już na kilku blogach (m.in.: Weganie czy Podróże kulinarne, poza przepisem na zupę polecam zapoznanie się z innymi wpisami na tych blogach) i wcale mnie to nie dziwi. Zupa jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Jest to wersja włoskiej zupy z makaronu i ciecierzycy (pasta e ceci), w tym jednak przypadku makaron został zastąpiony płatkami smażonego tofu. Bardzo smaczne ale jest to propozycja raczej na późną jesień lub zimę, ze względu na pomidory z puszki. Ale dzięki temu można zupę przygotować w mniej niż 30 minut, a to samo w sobie jest już dużą zaletą.

W książce na stronie 56.

  • 1 kostka tofu (Polsoja albo 180 g)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 200g marchwi startej na tarce o średnich oczkach
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 1l bulionu warzywnego
  • 3 pomidory z puszki
  • 125 ml soku pomidorowego
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy i trochę do posypania
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Kostkę tofu podzielić na pół. Jedną połówkę rozdrobnić widelcem na drobne kawałki. Drugą pokroić obieraczką do warzyw lub nożykiem szczelinowym do sera na bardzo cienkie plasterki.

Na 1 łyżeczce oliwy podsmażyć w garnku cebulę. Po minucie dodać czosnek a następnie marchewkę i rozdrobnione tofu. Smażyć dwie minuty, mieszając, Dodać oregano, liść laurowy i wymieszać wszystko dobrze. Dodać bulion. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Po 15 minutach dodać pomidory, sok pomidorowy, ciecierzycę , sos sojowy, sól i pieprz. Gotować 10 minut.

W tym czasie plastry tofu smażyć na pozostałej 1 łyżeczce oliwy aż staną się chrupkie, jednak nadal będą jasne. Odsączyć na papierowym ręczniku. Na patelni usmażyć szpinak.

1 szklankę zupy zmiksować i dodać do pozostałej zupy. Dobrze wymieszać.

Podawać posypaną ciecierzycą, plastrami tofu i podsmażonym szpinakiem.

4-6 porcji

Lucky Now by ryanadams

poniedziałek, 29 sierpnia 2011, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: