Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

NALEŚNIKI z TOFU z tofu – serkiem waniliowym

Wyjątkowo nie udało mi się znaleźć tego przepisu w internecie – wiele przepisów z książki Marioli Białołęckiej „Zaskakujące tofu” można znaleźć na stronie producenta tofu – Polsoja. No i od czego jest blogosfera? ;) Ale nie tym razem!

Naleśniki z tofu

Przepis na stronie 25 (rozdział „Śniadania”) – te naleśniki nadziałam tofu ale nazwa odnosi się do tofu użytego do przygotowania ciasta. Naleśniki są smaczne ale ciasto wyszło dosyć gęste, bardziej jak na pancakesy. Jednak ciasto na naleśniki jest bardzo grymaśne i pewnie w innym przypadku, inna mąka zupełnie inaczej wchłaniałaby płyny.

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 50 g mąki pszennej białej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml mleka sojowego naturalnego (najlepiej niesłodzonego ale to słodkie naleśniki, więc może być i takie)
  • ⅓ kostki tofu Polsoja (60g dla używających innych kostek)
  • olej lub olej w sprayu do smażenia

Zmiksować w blenderze tofu z mlekiem sojowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

W misce wymieszać mąkę pełnoziarnistą z białą, dodać cukier i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.

Dodawać wymieszaną mąkę partiami do mleka i wszystko dobrze zmiksować. Odstawić na 20 minut.

Smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.

Tofu – serek waniliowy

Ah, ale to sprytne! Naleśniki z tofu z tofu – naleśniki z tofu z ciastem nadziane pozostałą częścią kostki tofu.

W przepisie oryginalnym (s. 26) autorka używa ½ kostki tofu – ja dodałam pozostałe z przygotowywania naleśników ⅔ kostki a mimo to serek był bardzo rzadki.

  • ½ kostki tofu naturalnego (90g), rozdrobnionego widelcem
  • 125 ml mleka sojowego o smaku waniliowym
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolita masę.



poniedziałek, 22 sierpnia 2011, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
e_d_y_s_q_a
2011/08/22 23:33:44
Nalesników na bezglutenowe pewnie nie przerobię ale serek taki mogę sobie zrobić :-)
-
Gość: mania, *.ip.netia.com.pl
2011/08/23 09:49:03
słodkości w porzo :)