Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

PLACKI z jabłkami

Ostatni przepis z „Atelier Smaku”. Zwlekłam trochę z braku czasu, trochę z rozczarowania pewnymi przepisami jak i z powodu braku ładnego zdjęcia, a nie gotuję specjalnie po to żeby napisać o czymś na blogu, uprzednio fachowo obfotografowawszy a najzwyczajniej w świecie po to żeby zjeść. Co widać na zdjęciach, podążam śladami niderlandzkich mistrzów, co i rusz fotografując nadgryzione kanapki albo kotlety.

Same placki bardziej przypominają naleśniki niż racuchy, pewnie pozbawiając je kluczowej dla przepisy świeżej mięty znacząco zubożyłam przepis. Do ciasta dodałam połowę jabłek a i tak było mi je bardzo ciężko smażyć. Zresztą ogólnie placki z jabłkami nie są moją mocną stroną, jeśli o aranżację ciasta na patelni chodzi.

Przepis pochodzi z wiosennej edycji Atlier Smaku, w książce można go znaleźć na stronie 8 oraz na stronie kanału kuchnia.tv wraz z fragmentem programu.

  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 ½  szklanki mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • kilka gałązek świeżej mięty, posiekanej
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½  szklanki wody
  • olej do smażenia

W misce wymieszać suche składniki. Dodawać stopniowo wodę, mieszając, aż ciasto będzie miało konsystencję śmietany. Dodać miętę i jabłka, dobrze wymieszać.

Smażyć na rozgrzanej patelni.

środa, 18 maja 2011, spaceage
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/05/18 21:55:43
uwielbiam placki z jabłkami :) moja mama robi z antonówkami, pyszne są! następnym razem poproszę ją, żeby dodała mięty z ogródka. ciekawa jestem ogromnie jak smakują takie placki :)
-
2011/05/18 22:46:49
jejku, placki jablkowe chyba jadlam ze sto lat temu jak nie dluzej ;] ale sa pyszne
-
2011/05/19 11:12:19
Cześć,
Przepraszam, że piszę to w komentarzu, ale nie mogłem znaleźć do Ciebie adresu e-mail. Chciałbym Ci zaproponować instalację przycisków Listonic na swoim blogu. Dzięki niemu Twoi czytelnicy jednym kliknięciem zamienią przepis na listę zakupów. Już ponad 170 blogów kulinarnych ma taki przycisk. Instalacja jest bardzo prosta, zobacz na film: www.listonic.com/przyciski/widget_na_blox
-
2012/02/11 18:14:05
Hej, uwielbiam placki z jabłkami :) Super pomysł na obiad. Na deser bardzo lubię też krążki w cieście naleśnikowym, zresztą jak masz ochotę u siebie zamieściłem przepis tosmaczne.pl/jablkowe-krazki-w-ciescie-nalesnikowym
Są trochę lżejsze, w przepisie tego nie ma ale czasem dodaję cynamonu do posypki, jest extra :)
Pozdrawiam, super blog.