Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

TOFU w sosie słodko-kwaśnym

Logiczna kontynuacja poprzedniego wpisu – po przepisie Nigelli Lawson pora na Jamiego Olivera. Przepis pochodzi z książki „Każdy może gotować” i w oryginale dotyczy wieprzowiny, którą na szczęście łatwo można zamienić na tofu. Przepis jest dość nieortodoksyjny bo z dodatkiem octu balsamicznego. Jak dla mnie całość jest trochę za kwaśna i wolę sos słodko kwaśny z czymś pomidorowym ale atutem tego dania jest szybkość jego przygotowania. A zdjęcie wyjątkowo nieostre, takie uroki fotografowania komórką (ale to już niedługo potrwa).

Przepis podaję za serwisem YumSugar.

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu basmati
  • olej roślinny
  • ok. 220 g tofu (1 ½ opakowania PolSoi) pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w 1,5 cm kostkę
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w ok. 1,5 cm kostkę
  • ½ żółtej papryki, pokrojonej w ok. 1,5 cm kostkę
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno pokrojony
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • ½ świeżej ostrej papryczki, drobno pokrojonej
  • mały pęczek kolendry, drobno pokrojony
  • 1 czubata łyżka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej*
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 mała puszka ananasa (224 gramy)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • 1 serce małej sałaty rzymskiej lub ½ główki sałaty masłowej
  • 2 łyżeczki nasion sezamu, mogą być stostowane

Przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzać wok lub patelnię na dużym ogniu. Wlać nieco oleju, dodać tofu i przyprawę 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć kilka minut aż tofu stanie nieco przysmażone. Zdjąć z patelni za pomocą łyżki cedzakowej, przełożyć do miseczki i odstawić na bok.

Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i ponownie rozgrzać. Wlać olej (2 chlusty) i dodać wszystkie posiekane warzywa, razem z imbirem i czosnkiem. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć 2 minuty.

Dodać skrobię kukurydzianę I 2 łyżki sosu sojowego. Gotować wszystko 30-40 sekund i dodać ananasa razem z syropem z puszki, podsmażone tofu i ocet balsamiczny. Dodać pieprzu o nieco sosu sojowego jeśli sos jest za mało słony. Gotować wszystko aż tofu się podgrzeje a sos nieco zredukuje.

Gotowe danie wyłozyć na talerze z ryżem i sałatą, posypać sezamem i kolendrą.

2-4 porcje

Uwagi

*Oczywiście w polskim tłumaczeniu jest błąd i cornstarch figuruje jako mąką kukurydziana – żeby rozwiać wątpliwości – mąka kukurydziana jest mniej lub bardziej żółta i to po prostu zmielona wysuszona kukurydza (no tak, może być jeszcze niebieska ale to inna historia) a skrobia kukurydziana wygląda jak mąka ziemniaczana i ma takie same właściwości.

środa, 16 marca 2011, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Zielenina, *.xdsl.centertel.pl
2011/03/17 11:47:32
uwielbiam sos słodko-kwaśny :)