Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

"Surowy" SERNIK z nerkowców z jagodami

Niby-serniczek z nerkowców niby-raw – bo podobno nerkowce nie są naprawdę „raw”, ale smaczne i łatwo dostępne – a na pewno bardzo smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu i bardzo, bardzo prosty. Oryginalny przepis pochodzi z bloga My New Roots (nazwa Raw Cashew Dreamcake nie jest bezzasadna) i wykorzystuje maliny, niestety w pobliskim sklepie dostępne były tylko mrożone jagody. Idealny przysmak na ♥Walentynki♥!

Spód

  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki daktyli
  • ¼ łyżeczki soli morskiej

Nadzienie

  • ⅓ szklanki tłuszczu kokosowego
  • ⅓ szklanki miodu/syropu z agawy
  • 1 ½ szklanki nerkowców, namoczonych na noc
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jagód (rozmrożonych)

Zmielić w robocie kuchennym migdały z daktylami i solą, niezbyt drobno, do momentu aż z drobinek można w palcach utoczyć kulkę (dokładne instrukcje z bardzo ładnymi zdjęciami na blogu, z którego pochodzi przepis).

Wyłożyć dno bardzo małej foremki do ciasta lub miseczki w płaskim dnem wyłożonej folią spożywczą i bardzo dokładnie przycisnąć do dna.

W małym garnuszku rozpuścić syrop z tłuszczem kokosowym.

W robocie zmiksować nerkowce z mieszaniną tłuszczu i syropu, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Gdy konsystencja nadzienia będzie kremowa przełożyć ⅔ masy na spód ciasta. Do pozostałej w robocie ⅓ dodać jagody i ponownie dobrze zmiksować. Wyłożyć na ciasto.

Chłodzić w zamrażarce co najmniej 3 godziny. Na pół godziny przed podaniem przenieść w temperaturę pokojową. Kroić wilgotnym i ciepłym nożem.

10-12 porcji

Uwagi

Deser wychodzi maleńki ale bardzo tłusty stąd duża liczba porcji.

Polecam!

 


 

Bardzo dziękuję KaszyProdżekt za blog-wyróżnienie! :) Bolszoi spasiba, merci bocu, thenk ju! :))) (Dzisiaj eksplorowałam kłamstwa ludzi w ich CV dotyczące znajomości języków obcych;).

 

 


 

piątek, 11 lutego 2011, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Isadora, *.sanetja.pl
2011/02/12 14:03:42
Wygląda bosko :)
-
wegetarinka
2011/02/12 20:57:47
ja też ostrzę pazurki na ten dreamcake, ale poczekam na maliny
-
skoraczek
2011/04/19 21:49:57
Mmmmmm, ślinka mi cieknie i zalewa klawiaturę. Ten surowy sernik wygląda pysznie :-)