Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO DROŻDŻOWE z truskawkami

Kilkanaście dni temu na blogu White Plate pojawił się przepis na beznabiałowe ciasto drożdżowe. Za każdym razem jestem pod wrażeniem ilości przepisów na wypieki, zamieszczanych przez autorkę. Wcześniej przygotowałam z whiteplatowych przepisów placek z cebulą Pissaladière. Tak jak i wtedy z piekarnika wyłoniło się drożdżowe ciasto (wcześniej takich nigdy nie piekłam!). Pomimo upału zrobiłam to ciasto po raz kolejny, poprzednio zniknęło zanim zdążyłam zrobić zdjęcia.

Przepis podaję za blogiem White Plate, z którego pochodzi

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej (typ 550)
  • 50 g cukru
  • 30 g oleju roślinnego
  • 130 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju i 2 łyżki wody jako 1 jajko
  • 15 dag truskawek, pokrojonych w ćwiartki

Drożdże rozkruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki wody. Odstawić mieszaninę na 15 minut.

Dodać wszystkie składniki, wolno wsypując mąkę. Po wyrobieniu zostawić ciasto do wyrastania na 1 godzinę.

Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Ułożyć owoce na wierzchu, ewentualnie posypać kruszonką. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec 50 minut w 180°C.

Uwagi

Być może do ciasta będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę wody, jeżeli będzie za gęste.

Kruszonkę zrobiłam z mieszaniny cukru, brązowego cukru, mąki, oleju, cynamonu i gałki muszkatołowej.

Inne przepisy z White Plate na więcejyofu!:

Francuski placek cebulowy - Pissaladière

Jak ciasto drożdżowe jest bardzo tradycyjne? W obozie rekonstruktorów widziałam ze zajadają pajdy chleba z serem ;)

Inscenizacja była bardzo fajna, chociaż to nie JChP!!!

poniedziałek, 05 lipca 2010, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
bea.w.kuchni
2010/07/05 22:45:54
No wlasnie, dopiero gdy okazalo sie, ze mam uculenie na jajka i nabial przekonalam sie, ze i bez tych dwoch skladnikow mozna otrzymac calkiem smaczne ciasto drozdzowe :) Choc te 'tradycyjne' wypieki bardziej jednak (niestety...) smakuja mi z jajkami.

Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/07/27 18:28:23
Mniam :) Pychotka.