Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Łatwe CIASTO czekoladowe

Przepis na to ciasto pochodzi z bloga Trochę inna cukiernia prowadzonego przez pinkcake („Ciasto awaryjne”). Kiedy tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że chcę je zrobić. Upiekłam je od razu po powrocie w poniedziałek do domu. Ciasto naprawdę jest łatwe do przygotowania, zazwyczaj wszystkie składniki są łątwo dostępne, a całość można upiec w pół godziny.

Ciasto wyszło bardzo lekkie, ale nie suche, smaczne, choć moim zdaniem z lekkim posmakiem octu balsamicznego – nie kwaśnym tylko takim winnym. Całość po upieczeniu przełożyłam konfiturą z płatków róży (od razu stało się bardziej tradycyjne – to pewnie wpływ lektury o Bitwie Warszawskiej;).

Przepis podaję za blogiem Trochę inna cukiernia – z oczywistą zmianą na mleko sojowe.

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ⅛ łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać płynne składniki z cukrem. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Dolać płynne składniki do suchych.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 25 minut.

Inne przepisy na ciasta czekoladowe na więcejyofu!:

Banana Split Pudding BROWNIES (Vegan with a Vengeance)

Jagodowe BROWNIE (Veganomicon)

BABECZKI czekoladowo-bananowe (ppk)

/ tu o ten akordeon chodzi!

poniedziałek, 03 maja 2010, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
pinkcake
2010/05/03 19:53:03
Pięknie Ci wyszło;) Ale nazwa "awaryjne" tak naprawdę jest trochę myląca, bo u nas to ciasto jest na porządku dziennym.
Pozdrawiam i cieszę się, że Wam smakowało:)
-
ugotujmy
2010/05/03 20:13:02
ja takie ciasta najchętniej zjadam właśnie z dżemem
krojąc na kawałki/kromki smaruję grubo
ale przełożenie całości (tym bardziej różą) też pysznie
-
dziwnograj
2010/05/03 20:13:27
Wygląda obłędnie! A co do książek i wpływu na życie - to zawsze mnie zastanawiało ;) Gdy zatapiałam się w lektury o polskiej szlachcie na obiad przygotowywałam kaszę, gdy kochałam norweską "sagę o ludziach lodu" prawie codziennie chodziłam w góry itp.
-
mydelicious
2010/05/03 20:27:00
piękne to ciasto. klasyczne i takie megaczekoladowe :) coś dla mnie!
-
2010/05/03 21:09:26
Nie dziwę się, ze chciałaś je zrobić :) Super wygląda no i jest czekoladowe :)
-
spaceage
2010/05/09 18:30:27
pinkcake: awaryjne pasuje - taka awaria - brak słodyczy :)

dziwnograj: no własnie, ja tak bardzo tego nie zauważyłam wcześniej - powiedzmy że lubię książki, których bohaterowie albo nie jedzą albo raczej jakieś nie-wege rzeczy ;) a tu takie zaskoczenie! ja za to pod wpływem lektury popadam w ostrą melancholię, o to zawsze, bo ja czytam raczej smutne książki :)
-
spaceage
2010/05/17 22:09:09
Ewelina Bord trochę odjechała - tutaj nigdy się nie pojawił Indeks Glikemiczny, i jaki to amsterdam jak dostarcza internet polskie aster city - jakiś spam! giń!
-
pinkcake
2010/05/18 17:45:49
Nie dość, że odjechała, to sama mija się z prawdą:/
-
Gość: lucy, *.icpnet.pl
2013/12/31 21:48:55
czy można dodać zwykłe mleko?