Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Kozi SER z nerkowców

Pierwszy raz zrobiłam "serek" z nerkowców. Wykorzystałam przepis z bloga C'est La Vegan (który oczywiście wypatrzyłam w czasie VeganMoFo ;). Peppered Cashew Goat "Cheese" z C'est La Vegan jest zmodyfikowanym przepisem z magazynu Vegetarian Times z kwietnia tego roku.

  • ¾ szklanki nerkowców
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

Nerkowce namoczyć w dużej ilości wody na noc.

Nerkowce opłukać z płynu i osuszyć. W robocie kuchennym miksować wszystkie składniki (poza pieprzem) przez 6 minut.

Umieścić durszlak w misce. Na durszlaku rozłożyć kilkakrotnie złożoną gazę. Na gazę wyłożyć serek formując wałek. Końce gazy dobrze zakręcić gumkami recepturkami. Zostawić serek na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Pozbawiony nadmiaru płynu serek schłodzić.

Nagrzać piekarnik do 95-100°C. Serek rozwinąć z gazy i uformować cienki (około 20 centymetrowy) wałek. Zawinąć w świeżą gazę i wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić. Obtoczyć w pieprzu (czego już nie robiłam).

Uwagi

Ten „serek” naprawdę smakuje jak kozi! Amazing! :)

Może wydawać się że zrobienie go jest skomplikowane ale tak naprawdę najtrudniejsze jest uformowanie wałków.

Ces't La Vegan - Peppered Cashew Goat "Cheese" [ang]

I jeszcze w kwestiach osobisto-kalendarzowych :)

niedziela, 29 listopada 2009, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ilovetofu
2009/11/30 12:34:01
czesto robie rozne kremy czy pasty z nerkowcow - zarowno na slodko i na slono. ale zeby uzyskac konsystence trwala -ekstra. i normalnie da sie go kroic? smak mi obojetny, bo sera koziego nigdy nie jadlam :) ale skoo smakuje to wyprobuje koniecznie.
-
spaceage
2009/11/30 14:20:26
ja robiłam pierszy raz ;)
on nie do końca jest zwarty, niestety - ma konsystencję białego sera - daje się kroić grubsze plastry i nie traci kształtu ale bardziej się go rozsmarowuje na kanapce
-
dziwnograj
2009/12/05 09:35:03
Kocham kozi ser i kocham nerkowce więc ser jest dla mnie świetny :)
Swoją drogą same wyrażenie "kozi ser z nerkowców" jest dosyć dziwny i od razu nasuwa mi się obraz jakiejś kreskówkowej hybrydy kozy plującej nerkowcami czy orzecha z rogami i brodą.
-
aga-aa
2009/12/06 10:23:13
jak kozi to niet, nerkowce kocham, ale koziego serka juz nie
-
Gość: http: weganie.blogspot.com , *.ssp.dialog.net.pl
2009/12/06 13:20:04
Na pewno trzeba wypróbować.
-
spaceage
2009/12/06 18:40:51
Trochę niefortunna ta nazywa "kozi ser z nerkowców" - oczywiście chodzi o serek z nerkowców "jak kozi", który kozi nie jest bo nie jest z kozy a z orzeszków :)

Ale naprawdę ma taki kozi ( koziawy (???? co za słowo!)) posmak - fajny - naprawdę :)

dziwnograj: pewnie to Czupakabra!!! :)
-
wegetarinka
2010/01/20 20:10:03
jutro zabieram się za "syr" ;), może kaszy trochę wtłoczyć żeby bardziej zwarty był?
-
2013/02/25 21:53:32
Jest pyszny : )