Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

Jesienne RISOTTO

To dość oczywiste - w kwietniu było bardzo wiosenne cytrynowe risotto z zielonego groszku z pieczoną czerowną papryką ("Green Pea and Lemon Risotto with Roasted Red Peppers" - "Veganomicon" , s. 199). W listopadzie - typowo jesienne - z suszonymi pomidorami, ciecierzycą (najczęściej wyszukiwane słowo prowadzące do tego bloga, niestety nie "wegańskie parówy" ani "spędziłam sobotę z Eugenem Hützem") i rukolą. Pikantna i na wpół surowa rukola dobrze kontrastuje z kremową konsystencją ryżu, podobnie ciecierzyca o rzechowym posmaku.

Autumn risotto

  • 1 mała biała cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¾ szklanki ryżu arborio
  • ¼ + 3¼ szklanki ciepłego bulionu lub wody
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • 6-8 posiekanych suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 garście posiekanej rukoli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

W dość głębokim garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę do zbrązowienia (5-8 minut).                                  Wsypać roztarty w palcach suszony rozmaryn i oregano, smażyć razem około 1 minuty. Dolać ¼ szklanki wody, dosypać ryż, smażyć ryż do lekkiego zbrązowienia.                                                                                                              Dolać 1 szklankę gorącego bulionu, wymieszać dobrze całość. Dusić na średnim płomieniu do wchłonięciu przez ryż płynu. Dolać drugą szklankę bulionu, dusić na średnim płomieniu do wchłonięciu przez ryż płynu. Dodać suszone pomidory, mieloną paprykę i odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Dolać pozostały płyn (1¼ szklanki).                           Gdy prawie cały płyn się wchłonie dodać posiekaną rukolę, sól i pieprz. Całość wymieszać dokładnie i gotować około 3 minut.

4 porcje

Uwagi

Do takich proporcji składników lepiej dodac więcej ryżu około 1½ szklanki i odpowiednio zwiększyć ilość płynu i ewnetualnie przypraw.

Autumn risotto

czwartek, 27 listopada 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
camparis
2008/11/27 23:40:15
Pięknie wygląda! Będę musiała wypróbować !