Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

PĘCZAK w stylu risotto Z ZIELONYM GROSZKIEM i rozmarynem

P10600031

  • 3 łyżeczki oliwy
  • ½ posiekanej białej cebuli (sztuki;)
  • 1 szklanka groszku
  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • igiełki z 1-2 gałązek rozmarynu
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego (ciepłego)
  • grubo zmielony pieprz
  • ewentualnie sól morska

Smażyć posiekaną cebulę na 2 łyżeczkach oliwy aż stanie się miękka i lekko brązowa. Dodać igiełki rozmarynu i groszek (może być mrożony). Całość zalać bulionem (może być instant) - około ½ szklanki. Gotować około 10 minut. Gdy groszek jest już miękki, dodać pęczak i kolejne ½ szklanki bulionu. Gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Jeśli pęczak będzie nadal suchy ponownie dolać bulion i gotować do wchłonięcia. Po ugotowaniu wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, solą morska i 1 łyżeczką oliwy. Ewentualnie posypać rozmarynem.

2 porcje (albo bardzo 1 duża ;))))

Uwagi

Dodatkowo po ugotowaniu pęczak można wymieszać z 1 łyżeczką płatków drożdżowych.

Przepis jest zmodyfikowaną wersją klasycznego risotto z groszkiem.

Na zdjęciu widać dwa kolory pęczaku - niestety jest to fotografia odgrzewanego obiadu, gdzie wymieszałam ten ugotwany wcześniej pęczak z tym z groszkiem.

wtorek, 05 lutego 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/02/06 00:37:45
Jestem mistrzynią risotto (to jedyne danie, w którym jestem mistrzynią, zdaje się;)), więc chętnie spróbuję i wersji z pęczakiem.
Ale jeśli dodaje się groszek z puszki (ja wiem, że to dla niektórych herezja, ale cóż poradzę, że wolę groszek z puszki od świeżego), to chyba kolejność jest odwrotna, nie? (tzn najpierw pęczak, potem groszek?)
-
2008/02/07 19:17:12
tak, wtedy kolejność prawdopodobnie jest odwrotna ;) (prawdopodobnie bo kiedyś słyszałam o groszku z puszki, który i tak trzeba było ugotować ;),ale generalnie luz - pęczak też wcześniej ugotowany (bo on się gotuje ...długo...bo ja wiem... ze 2 godziny...:)