Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

LOVE HURTS pt. 2 ;)

Tak to w całości (mniej więcej, bo przypomniałam sobie o zdjęciach, już po jakiś 30 sekundach konsumpcji ;) i np nie widać tofu już ;) wyglądało...

P21402361

Sałatka z pieczonych buraków z sosem kaparowym

P21402381

  • 1 średniej wielkości burak
  • 4 garście sałaty (najlepiej odmiany frisee/fryzowanej)
  • 1½ łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy
  • 1½ łyżeczki octu jabłkowego
  • 4½ łyżeczki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól morska
  • grubo mielony świeży pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180-200°C. Buraka dokładnie umyć i wysuszyć. Piec w piekarniku około 90 minut - dopóki skórka nie zrobi się lekko pomarszczona a sam burak na wierzchu miękki, jednak z jędrnym środkiem, co sprawdzamy wbijając w niego np. widelec ;). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować i umyć sałatę, odstawić do wyschnięcia.
Przygotować sos - bardzo drobno posiekać kapary. Do kaparów dodać ocet, kminek i pieprz. Wolno dodawać olej, dobrze mieszając powstający sos.
Ochłodzonego buraka posiekać w cienkie plasterki lub paski. Wymieszać je z sałatą, dodać sos i jeszcze raz wszystko wymieszać, dodać ewentualnie sól.

4 porcje

Uwagi

Sałata (która tak naprawdę jest endywią kędzierzawą ;) frisee jest nieco gorzka - tutaj pasuje bardzo dobrze, do łagodnego smaku oleju ryżowego i słodkawego buraka, można jednak zamienić ją na zwykłą sałatę, lub jej mieszankę z roszponką lub rukolą.

Niektóre kapary, mogą być wystarczająco słone, by nie dodawać więcej soli. Tutaj użyte były kapary w zalewie octowej, te konserwowane w soli nadają się równie dobrze, ale być może, powinny zostać oczyszczone z soli. Kilka dodatkowych kaparów dodałam jako dekorację, a kilka postawiłam na stole (ja np lubie dużo kaparów ;)

P21402371

Typowy talerz ;):

  • "rustykalne" domowe frytki z młodych ziemniaków i selera korzeniowego
  • pieczone marynowane tofu
  • pieczone brokuły z winegretem rodzynkowym
  • chutney z mango i jabłka

"Rustykalne" domowe frytki z młodych ziemniaków i selera korzeniowego

  • 5 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • ¾ średniej wielkości selera korzeniowego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • sól morska
  • grubo mielony czarny lub kolorowy pieprz
  • ½ łyżeczki płatków słodkiej papryki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oleju

Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w duże słupki (4-6 z jednego ziemniaka), pozostawiając nie obrane. Gotować kilka minut - nie mogą być zbyt miękkie, ale nie mogą też być surowe, czas niestety zależy od wielkości i gatunku ziemniaków.
Seler obrać i pokroić w słupki podobnej wielkości jak ziemniaki. Gotować do miękkości (około 15-20 minut), z dodatkiem soli i cukru.
Ugotowane ziemniaki i selera wymieszać z grubo mielonym pieprzem, płatkami słodkiej papryki, rozmarynem i olejem. Rozłożyć równomiernie na blasze lub papierze do pieczenia. Piec około 40 minut w 180°C.

4 porcje

Uwagi

Pozostałą część selera, w miejscu odkrojenia, pokropić cytryną.

Pieczone marynowane tofu

  • ok. 200 g twardego najlepiej naturalnego tofu (ale ilość zależy chyba od apetytu ;)
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • posiekany kawałek imbiru długości ok. 1,5 cm

Po otwarciu opakowania tofu i odlania płynu, warto chociaż na 10 minut odcisnąć resztę płynu z tofu - im więcej płynu zostanie usunięte, tym więcej marynaty wchłonie - tofu owinąć czystą tkaniną lub ręcznikami papierowymi, umieścić na talerzu i przygnieść ciężkim przedmiotem - książką, słoikiem wypełnionym wodą itd.
W tym czasie przygotować marynatę - wymieszać dobrze w sosie sojowym olej sezamowy, dodać posiekany czosnek i imbir. Tofu dobrze pokryć marynatą i odstawić na co najmniej pół godziny (najlepiej godzinę, albo cała noc). Po upływie połowy czasu planowanego marynowania tofu odwrócić.
Piec około 40 minut w 180°C, na natłuszczonym papierze. Po około 20 minutach odwrócić.

4 porcje (po 2-3 plastry na osobę ;)

Uwagi

Z marynaty wystarczy usunąć czosnek i/lub imbir, usunąć okruszki tofu - np. przelać przez gęste sito, dodać ewentualnie prażone lub surowe ziarna sezamu, by otrzymać sos do maczania pieczonego tofu.

Pieczone brokuły z rodzynkowym winegretem

Zmodyfikowałam przepis z recipezaar.com [ang].

  • 400-450 g brokułów (4 szklanki)
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 1½ łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczka octu balsamicznego (można zastąpić octem jabłkowym)
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw typu garam masala (zawierającej kmin rzymski i kolendrę)
  • sól morska
  • pieprz

Przygotować brokuły - umyć i podzielić na małe różyczki. Pokropić 1 łyżeczką oliwy i posypać solą, piec na papierze lub na blasze, w piekarniku (180°C) około 30 minut.
W tym czasie rodzynki zalać na około 10 minut wrzącą wodą. Po namoczeniu rodzynki odsączyć i zmielić (w robocie kuchennym lub blenderze). Dodać przyprawy, ocet i oliwę. Dobrze wymieszać składniki sosu. Polewać upieczone brokuły.

4 porcje

Uwagi

Można użyć brokułów mrożonych, ale wymagają wcześniejszego rozmorżenia lub/i częściowego ugotowania.

Chutney z mango i jabłek

  • 1 mała lub ½ dużej posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • około 2 cm posiekanego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • ¼ łyżeczki nasion kolendry
  • ¼ łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 średnio dojrzałe mango
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala

Przysmażyć, aż do lekkiego zbrązowienia, na oleju posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodać potem po 1 łyżeczce mieszanek przypraw garam masala i 5 smaków, nasiona kolendry i gorczycy, dobrze wymieszać z zawartością garnka lub patelni, prażyć około 40-60 sekund. Dolać wody i zeskrobać z dna ewentualnie przyprawy, które przywarły. Wrzucić mango i jabłko, dosypać cukier. Dusić około 60 minut dolewając, o ile jest to potrzebne, wody. Dodać po 1 łyżeczce garam masala, sambal oelek i octu. Dobrze wymieszać, dolać wodę i dusić kolejne 30 minut. Na koniec dodać sól, jeśli mango pozostało bardzo twarde część lub całość sosu zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków ;)

4 porcje (jako sos)

Waniliowe babeczki z różowym kremem

P21402431

Przepisy pochodzą z książki Isy Chandry Moskovitz i Terry Hope Romero "Vegan Cupcakes Take Over the World" .  Dodałam do kremu różowy barwnik (wegański ;) i posypkę cukrową (też ;). Są też urocze dekoracje z pieczonego buraka, wycinane przy pomocy foremki do ciastek :).

Oba, wykorzystane przeze mnie, przepisy dostępne są także w internecie:

Culinate.com- Golden Vanilla Cupcakes (z książki Vegan Cupcakes Take Over the World) [ang]

Chow.com - Vegan Fluffy Buttercream Frosting (z książki Vegan Cupcakes Take Over the World) [ang]

sobota, 16 lutego 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: