Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

WARZYWNE CURRY z czerwoną SOCZEWICĄ i pomidorami

P11600921

  • 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka kalafiora podzielonego na małe części
  • 1 szklanka fasolki szparagowej
  • po 1/2 szklanki marchewki i zielonego groszku lub 3/4 mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • 1+1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1+1/2 łyżeczki ostrego curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • woda

Wypłukać dobrze soczewicę, wsypać do garnka, zalać wodą i gotować. Po około 20 minutach, kiedy soczewica będzie prawie ugotowana dorzucić przygotowane warzywa (mogą być mrożone) i pokrojony imbir, ewentualnie uzupełnić wodę. Na suchą patelnię wsypać przyprawy (poza solą) i podgrzewać przez chwilę. Do uprażonych przypraw dolewamy zawartość puszki pomidorów, dobrze mieszamy, przelewamy całość do garnka z soczewicą, solimy i gotujemy, aż warzywa zmiękną, lub odparuje cały zbędny płyn.

4-6 porcji

Uwagi

To przepis na bardzo szybkie curry, z tego co jest pod ręką - można użyć warzyw z mrożonki, dodać cebulę lub inne warzywa, cynamon a na koniec mleko kokosowe.

A cały obiad wyglądał tak:

P11600941

(Tak, to ta nieszczęsna kapusta pekińska...

No i były jeszcze babeczki ;) ale o tym później ;)

 

środa, 23 stycznia 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/01/24 10:46:07
pomijajac kapuste pekinska, ktora mam nadzieje pozegnasz niedlugo i zapomnisz o niej po wsze czasy, reszta wyglada przepysznie!!!
-
suburban.housewife
2008/01/25 09:22:00
jak dla mnie to pomijajac marcheke, groszek i, przede wszystkim, soczewice! ;)
-
2008/01/25 14:46:13
marchewka i gorszek sa pyszne, zawsze ja zapraszam na party in my tummy ;)