Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

SZPINAKOWE QUICHE z tofu

To moja wersja quiche, bardziej niż tradycyjną wersją , zainspirowana przepisem z Agatston, A., 2003, „Dieta South Beach”, REBIS, p. 144 - „Babeczki jarzynowe quiche na wynos”. Oryginalny przepis nie-wegański, więc zmodyfikowany. Proponowana w książce dieta jest oparta jest na produktach z niskim indeksem glikemicznym.

Szpinakowe babeczki-quiche z tofu

P10602371

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej rozpuszczonej w ok. pół szklanki wody*
  • 3/4 szklanki pokruszonego tofu
  • 1/4 szklanki pokrojonej papryki
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • ewentualnie sól
  • olej do wysmarowania formy

Szpinak rozmrozić (może być w kuchence mikrofalowej) i dobrze odsączyć nadmiar płynu. Do szpinaku dodać pokruszone tofu, posiekaną paprykę i cebulę oraz przyprawy. W naczyniu rozprowadzić mąkę kukurydzianą w wodzie, chwilę odczekać i dolać do pozostałych składników. Po dodaniu tahini dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia. Piec około 30 minut w temperaturze 180C.

4 porcje - kokilki o średnicy 9 cm.

Uwagi

* Mąka pełni funkcję jajek. Można użyć także gotowego produktu zastępującego jajko.

Można użyć świeżego, posiekanego szpinaku. Tahini można zrobić samemu lub kupić ;)

Zapiekać można także w dużym naczyniu.

Samą masę szpinakową przygotowuje się dość szybko, niestety czasami trzeba wydłużyć czas pieczenia, także to bardziej niedzielne śniadanie ;) W poniedziałek łatwo w kuchence mikrofalowej odgrzać kokilki z niezjedzoną zawartością. :)

Danie jest niskoweglowodanowe, bardzo dobrze będzie pasowało jako dodatek do seitanu podawanego na obiad.

 

Puszka.pl - Zastępowanie jajek [pl]

Więcej o diecie Soth Beach [pl]

Wegedzieciak.pl - Temat o seitanie [pl]

niedziela, 06 stycznia 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
suburban.housewife
2008/01/16 19:12:45
zastępowanie jajek mnie absolutnie przeraża...