Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

SMAŻONE TOFU w zielonym pesto, kuskus z SOSEM POMIDOROWO-PIECZARKOWYM

Znowu pieczarki, tofu i zielone pesto, ale tym razem udało mi się zniszczyć sylwestrowe zapasy ;)

P1010220

Sos pomidorowo-pieczarkowy

  • opakowanie przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • ewentualnie sól
  • 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych

Moja wersja klasycznego sosu - dobrego do makaronu, pizzy, kaszy, warzyw i właściwie wszystkiego ;)

Pieczarki po umyciu, osuszeniu i obraniu poszatkowałam w robocie kuchennym - wyszło mi niespełna 1,5 szklanki „pieczarkowych wiórków”. Cebulę drobno posiekałam a czosnek w łupinkach rozgniotłam, przyciskając go szeroką stroną noża do deski do krojenia. To sztuczka podpatrzona w programach kulinarnych (nie-wegańskich ;), czosnku nie trzeba obierać - miąższ sam „wyskakuje” z łupinki, którą łatwo oderwać, taki rozgnieciony szybciej „oddaje” smak sosowi no i łatwo taki jeden duży kawałek wyłowić - nie każdy lubi go znajdować akurat na swoim talerzu. Poszatkowane składniki smażyłam na oleju na bardzo rozgrzanej patelni przez 10 minut, aż do odparowania wody z grzybów, co jakiś czas mieszając. Dodałam przecier i przyprawy i na małym ogniu dusiłam kolejne 10 minut. Z podanych składników wyszły mi 3 mniejsze porcje.

Uwagi

 

Prawdopodobnie każdy ma własne proporcje poszczególnych składników - więcej/mniej cebuli, soli itd. Ja wierzch sosu lubię posypać płatkami drożdżowymi, przypomina to nieco niezwykły smak parmezanu.

Ten niezwykły smak to umami - piąty smak odbierany przez ludzkie receptory smakowe, co ciekawe, znajdujące się dla tego smaku nie tylko na języku ale w całej jamie ustnej.

Wikipedia [pl] - Umami

Kulinaria INSOMNIA [pl] - Umami - 5 smak

 

Smażone tofu w zielonym pesto

  • tofu
  • zielone pesto
  • 1 łyżeczka oleju

Pokrojone w plastry tofu obroczyłam w pesto i usmażyłam na oleju. Pesto stworzyło chrupiącą, bardzo smaczną skorupkę (co widać na zdjęciu ;).

Uwagi

 

Zielone wegańskie pesto można kupić w sklepach ze zdrową żywnością itp.

Kuskus

P1030217 Ah ;) Idealny wyszedł, ale wybrany raczej tylko ze względu na szybki czas przygotowania. Osobiście wolałabym zamiast pęczak, ale przygotwanie całego posiłku zajęło mi 20-25 minut.

Zapraszam do oglądania zdjęć potraw na moim (nowym ;) koncie Flickr.com :)

 

czwartek, 03 stycznia 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
porcelanka_wordpress
2010/10/22 17:12:55
Świetne danie i pomysł :) Dziękuję! :))