Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

PĘCZAK z białą FASOLĄ i WARZYWAMI w stylu włoskim

To jest przykład jednego z obiadów, przygotowywanych kiedy za bardzo nie ma na to czasu ;)

P10700301

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 1 szklanka ugotowanej drobnej białej fasoli
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw (w stylu włoskim)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka pokrojonych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ewentualnie sól

Na patelni (z tłuszczem lub bez) przygotowujemy zgodnie z przepisem mrożone warzywa, dorzucamy siekany czosnek i podsmażamy razem. Po około 8 minutach, gdy warzywa są już prawie gotowe do podania, dodajemy kaszę i fasolę oraz przyprawy i oliwki, ewentualnie oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 8 minut. Przed podaniem możemy kaszę polać niewielką ilością oliwy.

2-3 porcje

Uwagi

 

Tajemnicą krótkiego czasu przygotowania tego obiadu, jest posiadanie zamrożonej porcji kaszy i fasoli. Prawdopodobnie zwolennicy diety makrobiotycznej i witarianizmu czy w ogóle raw food skrzywią się z obrzydzeniem, i po części będą mieć rację. Zamrażanie jedzenia (szczególnie w domu, w zakładach produkcji żywności mają odpowiednią technologię, zmniejszającą negatywne skutki mrożenia żywności) na pewno nie wpływa na nie pozytywnie, mam tego świadomość ;) Ale dzięki temu nie muszę codziennie jeść soi (co też jest bardzo niewskazane), ani tym bardziej sojowych przetworów (jeszcze bardziej niewskazane).

 

Kasza + fasola + warzywa, bo podobno gruboziarniste kasze, utrudniają trawienie białek .

 

Zamiast mrożonych warzyw (patrz wyżej ;) można spokojnie użyć świeżych (ok. 2-3 szklanek pokrojonych warzyw, w tym cukinii). Tutaj mrożonka z cukinią, zieloną fasolą i papryką, ale generalnie nie polecam, bo okazało się, że warzywa są z sosem (na pierwszy rzut oka na pewno vege, ale wolałam się nie wczytwać, jeśli jednak ta), co dodatkowo narzuciło spsób przyprawiania (i dodatek oliwek, niestety nie kalamata ;).

 

Puszka.pl - Tabela gotowania zbóż

Puszka.pl - Tabela gotowania roślin strączkowych

Wikipedia - Kasza jęczmienna

Mimo wszystko, było naprawdę smaczne, a na zdjęciu widać że szybko zniknęlo, bo dysponuję tylko zdjęciem, na którym kasza paruje ;)

piątek, 11 stycznia 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: