Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

GRILLOWANE TOFU Z WARZYWAMI z zielonym pesto

Na skromny początek grillowane warzywa z zielonym pesto.

grillowane warzywa z zielonym pesto

 

Zielone pesto

  • pół szklanki liści bazylii (świeżej ;)
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek (extra vergin)
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki orzechów (tutaj nerkowce i migdały)
  • 2 łyżki stołowe płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

Jak w przypadku każdego pesto całość miksujemy w blenderze, dodając stopniowo oliwę ;) Ilości soli i pieprzu- zależnie od własnych preferencji.

Uwagi

Ponieważ używałam orzeszków już przygotowanych, nie prażyłam ich przed zmiksowaniem.

Ze względu na różną twardość liści, zawartość w nich wody i inne czynniki, czasami trzeba dodać więcej oliwy

Płatki drożdżowe - mam mieszane uczucia co do ich używania ale dobrze zagęszczają sos i dają specyficzny, w tym przypadku porządany, posmak. W celu zagęszczenia pesto można też dodać tofu. Nie polecam przechowywanie sosu dłużej niż 2-3 dni. Z podanych proporcji wypada ilośc sosu na 1-2 porcje obiadu.

 

Przepisy którymi się inspirowałam przygotowując swoje pesto:

Allrecepies.com - Yummy Vegan Pesto

 

Grillowane tofu z warzywami

  • pieczarki
  • cebula
  • papryka
  • pomidory
  • tofu
  • pesto
  • pieprz kolorowy

Przygotowanym wcześniej pesto smarujemy pokrojone w plastry tofu i warzywa, odstawiamy wszystko na jakies 30 minut. Na rozgrzaną patelnię grillową układamy pieczarki i cebulę. Zależnie od temperatury patelni po ok. 5 minutach dokładamy paprykę i tofu. Po kolejnych 4 przekręcamy wszystko i kładziemy an patelnię pomoidry, które przekręcamy po około 3 minutach. W niespełna 15 minut wszystkie składniki są mocno zgrillowane. Po nałożeniu na talerze posypujemy mieszanką kolorwych pieprzy i ewentualnie solą, jednak sam sos pesto pozostawia, szczególnie na tofu, słoną skorupkę.

Uwagi

Patelni nie smarujemy tłuszczem, dzięki temu nie w czasie smażenia nie dymi ;)

Patelnia Grillowa

 

Mam nadzieję, że następne wpisy będą lepiej zilustrowane i opisane :)

 

 

środa, 02 stycznia 2008, spaceage
Tagi: tofu warzywa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: