Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

FUSILLI Z KREMOWYM SOSEM Z TOFU z bazylią i suszonymi pomidorami

P12801651

  • 3 szklanki ugotowanego makaronu
  • ¾ szklanki miękkiego tofu
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki grubo zmielonego świeżego pieprzu
  • 2-3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów w oliwie
  • ewentualnie sól

W czasie gotowania makaronu na patelni przysmażyć posiekaną cebulę. Przygotować sos - zmiksować tofu, oliwę (lub inny olej), płatki drożdżowe i przyprawy na gładką, kremową masę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewać małymi porcjami mleko sojowe lub wodę. Ugotowany makaron i sos przełożyć na patelnię z przygotowaną wcześniej cebulą. Dodać pokrojone suszone pomidory i podgrzewać około 3 minut.

2 lub małe 3 porcje

Uwagi

3 szklanki ugotowanego makaronu to około 1½ suchego.

Jeżeli tofu jest bardzo miękkie (najlepiej "jedwabne"), może nie być potrzeby dodawania mleka lub wody. Oliwę można zastapić innym olejem, lub z niego zrezygnować, zależnie od konsystencji tofu.

Na zdjęciu makaron razowy.

 

P12801581

wtorek, 29 stycznia 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: mildered, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/03 16:15:47
czy tofu polsoi będzie sie do tego nadawać?
-
spaceage
2014/03/08 18:07:44
Może będzie trzeba dodać troch więcej płynu (np wody z otowania makaronu) ale powinno być ok
-
Gość: mildered, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/02 11:18:23
Dziękuję bardzo. Zrobiłam i - jak radziłas - dodałam do tofu trochę wody z makaronu. Wszystkim smakowało :)