Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

CRêPES z musem jabłkowym

P11900951

Przepis tutaj:

Recipezaar - Vegan Crepes

Uwagi

Z podanych proporcji wyszło 8 (a nie 16) naleśników o średnicy ok. 19 cm.

Po wyjęciu z lodówki dodałam do ciasta 125 ml wody.

Niestety patelnię trzeba natłuszczać przed każdym naleśnikiem bo inaczej... "kruche" to bardzo eufemistyczne określenie, ale już usmażone są bardzo trwałe w formie ;).

Uwaga: kategoria śniadanie chyba może być myląca - przygotowanie trwa około 10-15 minut, ale ciasto jest schładzane przez 2 godziny.

Mus jabłkowy był z urodzinowego słoika ;)

sobota, 19 stycznia 2008, spaceage

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
suburban.housewife
2008/01/20 11:13:00
naleśniory wyglądają spoczunio, musik już gorzej...
idę dziergać baraninę :D
-
2008/01/20 11:33:55
to jest ten legendarny musik co dostałam chyba z jego 10 litrów na urodziny od kolegi
-
2008/01/22 12:25:08
Ojej naleśniki wegańskie
a mogłabyś ten przepis przetłumaczyć na polski?
-
spaceage
2008/01/22 22:50:01
Jasne!
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki roztopionej margaryny
1 łyżka stołowa cukru
2 łyżki stołowe syropu klonowego
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki miksujemy w naczyniu, które schładzamy później, z ciastem w środku, 2 godziny w lodówce. Po wyjęciu ciasto może być zbyt gęste - jeśli jest (a zawsze jest ;) dolewamy trochę wody. Smażyć na natłuszczonej patelni - tzn, niestety po każdym naleśniku trzeba kroplę oleju wylać na patelnię.

Naleśniki w czasie smażenia łatwo się drą, ale już usmażone łatwo się odgrzewają i można nawet je w jakiś trwały kształt ułożyć.

(Zamiast syropu można użyć więcej cukru lub jakiegoś innego syropu słodzącego, albo go pominąć, jeśli to mają być słone naleśniki, mleko sojowe można zastąpić ryżowym, ale wtedy (podobno) naleśniki stają się jeszcze bardziej kruche)
-
2008/01/23 11:42:03
Bardzo dziękuję