Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Creative Commons License

Ten utwór (w tym zdjęcia!)
jest dostępny na licencji Creative Commons
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 2.5 Polska
.


POLUB więcejyofu! na fejsie!


więcej yofu!

Wypromuj również swoją stronę



www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called cooking- 2008 winter . Make your own badge here.
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing items in a set called vegan food. Make your own badge here.



Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
statystyka

design

Kuchnia wegańska - przepisy, zdjęcia i inne vegan
Blog > Komentarze do wpisu

BANANOWY KOKTAJL cynamonowo-imbirowy

Przepis na panującą za oknem syberyjską pogodę - podawany na ciepło, rozgrzewający , z działającymi anty-przeziębieniowo składnikami , z dużą ilością węglowodanów i typowymi zimowymi owocami ;).

P1050229

  • 2 banany
  • 1/3-1/2 szklanki mleka sojowego (naturalnego lub waniliowego)
  • kawałek kandyzowanego imbiru
  • szczypta cynamonu (1/10 łyżeczki)
  • ewentualnie substancja słodząca*

Koktajl najlepiej wykonywać przy udziale robota kuchennego. Miksujemy razem pokrojonego (oczywiście umytego i obranego wcześniej) banan z posiekanym kandyzowanym imbirem i mlekiem sojowym. Ilość mleka zależy od konsystencji zmiksowanych składników, otrzymana miazga owocowa powinna być dość gęsta, przypominająca dobrze zestalony kisiel lub budyń. Dodajemy szczyptę cynamonu, oraz zależnie od preferencji smakowych, po spróbowaniu, słodzimy*.

Otrzymany przecier jeszcze raz miksujemy, tym razem w blenderze lub przy użyciu odpowiedniej przystawki do robota kuchennego. Otrzymaną puszystą masę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej ok. 30 sekund przy mocy 600V lub w kąpieli wodnej. Koktajl ma być ciepły ale się nie zagotować!

1 porcja

Uwagi

* Oczywiście można w ogóle nie słodzić, banany są dość słodkie same w sobie. Jeśli jednak decydujemy się najlepszy będzie miód (o ile go uznajemy) bądź syrop z agawy, cukier muscovado lub jakakolwiek inna substancja, jaką lubimy słodzić.

Mleko sojowe można zamienić na każde inne mleko lub śmietankę roślinną, można także w ogóle go nie dodawać.

Koktajl można wykonać przy pomocy miksera stosując nasadkę miksującą a następnie nasadke przecerającą. Może się wydawać, że to zbędna praca, jednak dzięki temu koktajl ma puszystą konsystencję.

 


Imbir kandyzowany [pl]

Cynamon może też być szkodliwy [pl]

 

sobota, 05 stycznia 2008, spaceage
Tagi: koktajl banan

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: